Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-07-2007

ОЛАФ: ТЪРПЕНИЕТО НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ КЪМ БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗЧЕРПВА.

В момента ОЛАФ разследва 12 случая, свързани с България, и оценява още 15, каза генералният директор на Европейската служба за борба с измамите пред вестник "Дневник".
 
Франц-Херман Брюнер,  шеф на ОЛАФ каза , че има известни усилия, но "предстои още дълъг път" за да може да бъде отбелязан напредък.  Според него усилията на България  са започнали много късно и затова има забавяне в резултатите.

В ОЛАФ е установено, че разследването на  даден разход на европейски средства в България, отнема твърде дълго време, преди да се задейства институционалната машина на българските власти.

"В разследванията са намесени прекалено много организации следствието, Министерството на вътрешните работи и др. които винаги трябва да работят заедно, а не да са разединени както сега. Тези структурни проблеми са известни не само за нас, но и за българските власти. Те трябва да си направят необходимите изводи за бъдещето и да действат. "

Директорът на ОЛАФ припомни, че все пак това е борба със сложни икономически престъпления и е нужно време за магистратите да се запознаят с тяхната динамика и структура. "Очевидно румънските магистрати са научили урока си по-бързо" каза той пред "Дневник".

Румънците са започнали подготовката си много по-рано от България и са приели правилното разпределение на европейските средства като свой приоритет още преди присъединяването. Според Франц-Херман Брюнер проблем също е и недостатъчното сътрудничество между българските институции.

В момента ОЛАФ разследва 12 случая, свързани с България, и оценява още 15.

Най-често срещаните проблеми в България са свързани с ясните и прозрачни търгове. Според ОЛАФ процедурите за търговете се спазват слабо.  Необходимо е да се вземат мерки от съответните власти. Нужни са повече прозрачност и обективност при обществените поръчки.

"Повечето засечени измами започват в много ранен етап на процедурите". Нужен е ясен сигнал от властите, че ако някой се опитва да злоупотребява със сложните процедури при търговете, ще понесе последици.
В България, както  и други нови страни членки, има  има проблем със съда - "той просто не е достатъчно подготвен да разбере динамиката на този тип престъпления".

Но процесът за научаване на процедурите и принципите за разследване на финансови злоупотреби със средства от ЕС в България трябва да бъде ускорен, тъй като "търпението на страните членки се изчерпва".


По материал на вестник "Дневник"

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.