Най-новото в europe.bg

  • A+
  • A-

ФРЕНСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ВСЕ ОЩЕ НИ ПРИЕМА КАТО ИЗВЪН ЕВРОСЪЮЗА

Какви съвети дава френското Външно министерство на своите граждани, решили да пътуват в България и Румъния?

Въпреки че и президентът Ширак още на Нова година, и премиерът дьо Вилпен буквално преди дни поздравяваха румънци и българи за членството в ЕС, изглежда официален Париж продължава да брои България като страна, която не е членка на ЕС.

Това констатира проста интернет-проверка на Портал ЕВРОПА.

На сайта "diplomatie.gouv.fr" - т.е. Външното министерство в Париж - има рубрика със съвети към френските граждани, решили да пътуват в чужбина. От падащо меню се избира държава - дестинация по азбучен ред.

голям размер
В рубриката "България" пише - "последна актуализация на информацията за тази страна - 6 ноември 2006 г., все още валидна към днешна дата, 6 февруари 2007."

"Не се разрешава на френски граждани да влизат на българска територия с френска лична карта" - категоричен е сайтът на Ке Д-Орсе. Външното министерство обяснява, че всички французи могат да идват в България безвизово с до 90 дни престой за всяко полугодие. Цитирани са законови регулации от 1 януари 2006 г. според които европейските граждани няма нужда да се регистрират в полицейските участъци при престой в България.

Сайтът на френското Външно министерство с удебелени черни букви казва, че написаното в някои туристически справочници за България не е вярно - а именно, че французи могат да влизат без международен паспорт в България. Това - влизането само с национална лична карта - според Ке Д-Орсе, важи само за организираните туристи с чартърни полети на морето или в СПА-курортите ни.

Най-отгоре четем, че индивидуално пътуващите туристи трябва да вземат мерки за сигурност, а именно - нощем да не се движат пеш, да не ходят по квартали извън центъра. В София, да се избягва районът около гарите, ЖК-тата, неосветените паркове и подлезите - съветва френското Външно министерство съгражданите на Ширак, решили да посетят България. Що се отнася до обмена на валута, съдържа се обичайното предупреждение това да се не прави на улицата, но освен това се дава съвет, валута да се сменя в международно признати вериги от банки и чейндж-бюра. По-надолу се казва, че "все още са изключително чести случаите на измами" в чейндж-бюрата, като курсът, написан на таблото навън, не съответствал на реалния. С черни букви е написано за нов бум в кражбите на автомобили, в частност - джипове "общо взето, всички нови модели коли", предупреждава Париж. Външното министерство "живо призовава" френските граждани да не оставят документите си в автомобила, докато са в България, да не карат нощем, освен ако е силно наложително - "лошо състояние на пътищата, наличие на каруци с животинска тяга, спрели автомобили без светлинна сигнализация", да избират охранявани паркинги и да не оставят колите си без надзор.

Ако изберем "Румъния" от менюто, веднага виждаме, че информацията е актуализирана на 15 януари.

голям размер
Днес, 6 февруари, избирайки Румъния, четем: "Влизането на румънска територия за граждани на страни-членки на Европейския съюз става безвизово."

Най-отгоре е поместено съобщение за епидемия от птичи грип в северната ни съседка - но още в първите редове французите биват успокоени, че рискът от зараза на хора е ограничен "поради предприеманите мерки" - има се предвид от румънските власти - при всяко подозрение за зараза. Препоръчва се да не се посещават птицеферми и пазари за птици. Заради "чувствителното увеличаване на риска" от зараза с бяс, французите са посъветвани да внимават с дивите животни по улиците на градовете, както и на село.

"Въпреки че престъпността остава ниска, се съобщава за отделни случаи по улиците, нощем, в Букурещ и Яш" - така започва секцията в сайта на френската дипломация, посветена на сигурността в Румъния. Хората от Външното министерство в Париж съветват сънародниците си да внимават "заради риска от кражби" - споменават се джебчии. Не сменяйте валута на улицата, избягвайте "някои квартали на Букурещ", движете се с копия на личните си документи, докато оригиналите пазете в сейфовете на хотелите - гласят някои от съветите.

За пътищата на Румъния се казва, че има една-единствена магистрала, че "националната пътна мрежа не е еднаква" като клас на пътищата. Често по шосетата се движат каруци без светлини или МПС с повредена светлинна сигнализация. Според френското Външно министерство, ЖП-транспортът в Румъния е "доброкачествен, евтин, но комфортът е различен".

За българските пътища френските дипломати са използвали формулировка, по-категорична от "националната пътна мрежа не е еднаква" (за Румъния) - за България пише: "Пътищата са в средно състояние, особено в края на зимата".

За разлика от тази за румънския, оценката за българския ЖП-транспорт е сурова: "Често е бавен. Комфортът е в процес на подобрение."

Интересно, че по валутно-финансовите въпроси, френските граждани биват посъветвани - ако са в Румъния - да плащат кеш, а не с банкова карта, докато за България предупреждението е да не се носят големи суми пари в брой.

За разлика от статията за Румъния, в тази за България се предупреждава, че страната ни е транзитна за трафика на наркотици. Споменава се, че българското правителство провежда действия срещу трафикантите и че нарушителите ги грозят много тежки санкции.

КАК ДРУГИТЕ СТРАНИ ТРЕТИРАТ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ?

Портал ЕВРОПА провери какво е написано в официалните консулско-дипломатически сайтове на няколко големи държави по отношение на България.  

В сайта на германското Външно министерство надлежно е описано, че България вече е член на ЕС, че не са нужни визи за влизане и престой на германски граждани у нас. Дипломатите в Берлин са описали, че влизането в България става с обикновен документ за самоличност или паспорт за пътувания.  

В сайта на Foreign Office - Външното министерство на Великобритания - информацията за пътуващите в България за последно е актуализирана на 30 януари 2007 г. Никъде не се споменава членството в ЕС.

Британските граждани се предупреждават за джебчиите и кражбите на коли. Съвет към тях е ако преминават с личния си автомобил през страната е много желателно да го правят през деня. За групировките на организирана престъпност се казва, че са активни по нощните заведения, но сериозните престъпления са рядкост и хора, които нямат връзка с организирана престъпност не стават нейни жертви, въпреки това съществува риск.
 
Ако британски гражданин стане жертва на престъпление трябва да се обърне към местните власти, но трябва да имат предвид, че много от представителите на реда не знаят английски.

Когато обменят валута е желателно да го правят или в посолството, или в някоя банка. Когато това не е възможно, много внимателно трябва да бъде проверен обменния курс. Други сериозни предупреждения Лондон не отправя.

Консулската информация на Държавния департамент на САЩ относно България е от 6 септември 2006г.

Американските граждани се предупреждават за серията взривове и престрелки, свързани с организираната престъпност. Обръща се внимание да бъдат предпазливи, когато са близо до големи групи мъже със скъпи автомобили.

Посочват се проблемите пред хората с тъмен цвят на кожата, като се предупреждава, че има много случаи на вербални атаки и дори побои върху африканци.

Обръща се внимание на американските граждани да се пазят от уличната престъпност като джебчии и др., да внимават за цените на алкохола, които могат да бъдат много високи, а също така да се пазят и от таксиметрови шофьори, които могат да измамят непредпазливите пътници.

Посочва се, че повечето пътища в България не отговарят на американските стандарти, а българските шофьори карат опасно.

Призовават се американските граждани да внимават за курсовете на валутите обявени в обменните бюра, както и да не обменят валута на улицата.

На страницата на руското външно министерство е представена кратка информация за България. Информацията е актуализирана на 24 януари 2007г. кратките сведения за страната ни включват исторически очерк, политическа ситуация, икономическо развитие и участието на България в международни организации. Посочва се, че страната ни е член на ЕС от първи януари.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.