Събития

  • A+
  • A-

ПИСМО ОТ СЪВЕТНИКА НА РУМЪНСКИЯ МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ДО ПОРТАЛ ЕВРОПА

Портал ЕВРОПА получи специално писмо от г-н Лучиан Фату, министерски съветник към Генерална дирекция “Европейски съюз” в Министерството на външните работи на Румъния.

Писмото се получи в отговор на наше запитване за комуникационната стратегия на румънското правителство по присъединяването в ЕС, степента на “сакралност” на датата 1.1.2007 според Букурещ, както и представата на сегашните румънски власти за прозрачността на присъединителния процес.

Поводът да попитаме нашите северни съседи по тези теми бяха две родни министерски изявления от последните дни: Меглена Кунева, министър по европейските въпроси, каза след заседанието на Министерския съвет в четвъртък, на което даде на министрите 14-страничен анализ за предпазните клаузи, че – перефразираме – министрите си знаят кой къде е в изпълнението на критериите за членство; а в петък външният министър Ивайло Калфин каза от Залцбург, че няма нужда от дискусии по предпазните клаузи, защото “е рано за решения”.

Водещ постулат в редакционната политика на Портал ЕВРОПА – най-голямото у нас  независимо онлайн издание за Европа – е стремежът за прозрачност и обществен дебат по всички въпроси, свързани с европейската интеграция, с цел постигане на информирано съгласие на гражданското общество за членството на България в ЕС.

Портал ЕВРОПА с гордост помества за своите читатели писмото, получено в редакцията от г-н Лучиан Фату.

Благодарим на Портал ЕВРОПА за интереса, проявен към установяване на диалог с нас, свързан с присъединяването към ЕС, което е главният приоритет в европейския календар на нашите две страни.

Присъединителният период за нас беше изпълнен с много трудности, както по отношение на вътрешната подготовка, така и в сферата на диалога с европейските институции, със страните – членки и държавите – кандидатки. Нашият подход бе базиран на непрекъснати усилия за изпълняване на договорените ангажименти, както и на активна комуникационна стратегия и прозрачно партньорство с институциите на ЕС. Този подход бе подкрепен от румънското обществено мнение и одобрен от всички политически сили. Постиженията във вътрешен план са и продължават да бъдат най-силният ни аргумент по пътя към членството в Европейския съюз.

Ето защо сме уверени, че присъединяването на 1 януари 2007 г. е реалистична цел. Ние работим на тази база и посланието на европейските партньори е окуражаващо и насърчаващо. Вътрешната подготовка е на прав път, има политическа воля и административен капацитет за поемане на членството; също така процесът на ратификация на Договора за присъединяване напредва неотклонно. Много остава да се направи, и ние сме наясно, че ни предстои много работа и след 1 януари 2007 г. – ето защо ние възприемаме тази дата не като крайна сама по себе си, а като знак и ориентир в продължаващия напредък и историческо постижение.

Основанията, мотивиращи Вашите усилия за създаването на този уебсайт са солидни и разбираеми и за нас. Въпросите, които румънците задават във връзка с членството в ЕС са многобройни и сложни, и ние споделяме Вашите възгледи, вярвайки, че да имаме добре информирано общество е добре за Румъния, добре за процеса на разширяване и добре за целия Европейски съюз. Ето защо нашето правителство създаде Агенция за управленски стратегии, чиято дейност е базирана на Вътрешна и Външна Комуникационна стратегия по Европейските въпроси. В допълнение към това, всички министерства и правителствени агенции имат отделни програми за европейска комуникация. Също така ние работим в тясно сътрудничество с Делегацията на ЕК в Букурещ, както и с посолствата на страните – членки на ЕС.

Надявам се, че тези елементи са полезни за вас, и Ви пожелавам успех в изпълнението на Вашия проект.

С уважение,

Лучиан Фату,
Съветник на министъра
Генерална дирекция “Европейски съюз”
Министерство на външните работи
Букурещ

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.