Събития

  • A+
  • A-

КАК МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ ДА НЕ ПОДХОЖДА ФРАГМЕНТАРНО КЪМ БАЛКАНСКИЯ РЕГИОН – КОНФЕРЕНЦИЯ

Първата годишна конференция на Балканската комуникационна мрежа на центрове за стратегически изследвания се провежда днес в столицата.

Работата на конференцията е разделена в три панела – първият ще дебатира европейските перспективи на балканските страни – както от гледна точка на икономическите последствия, така и от политическите предизвикателства на процеса на разширяването на ЕС. Вторият панел ще обсъжда въпроси на сигурността на Балканите – наред с регионалното сътрудничество в сферата на сигурността и аспекта на Черноморското сътрудничество, във фокуса на внимание на участниците ще попадне отражението на темата върху общата сигурност на ЕС. Третият панел е на тема – предизвикателствата на етническото многообразие на Балканите, през призмата на регионалното сътрудничество за културен обмен.

Модератори на модулите са, съответно – г-жа Юлиана Николова, директор на Европейския институт (панел 1 – европейските перспективи на Балканите), г-н Николай Божилов от Центъра за Югоизточни европейски изследвания (панел 2 – въпросите на сигурността на Балканите), и г-ца Мод де Бор-Букичио, заместник-генерален секретар на Съвета на Европа (панел 3 – етническото многообразие на региона).

В дискусията за разширяването на ЕС със страни от балканския регион ще участва и г-н Ален Серванти – съветник по международни отношения, информация и комуникация в Генерална дирекция “Разширяване” на ЕК. 

Повишаване интереса на света и избягване на фрагментарността на усилията и политиките, насочени към Балканите – това е основната задача на форума в хотел “Радисън”.

Балканската комуникационна мрежа обхваща 21 изследователски центрове от 9 балкански страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна Гора, Турция, които учредиха структурата миналата година в Анкара.

Инициативата за учредяването бе на Центъра за стратегически изследвания към външното министерство на Турция, съвместно с български и румънски партньори.

Мрежата има за цел да подобри сътрудничеството между балканските центрове за стратегически изследвания, да изгради платформа за обмен на информация, изследвания, публикации, както и да създаде условия за осъществяване на съвместни проекти.

Мрежата е отворена, при определени условия, и за други балкански изследователски центрове и има собствен уеб сайт (www.balkannet.info), поддържан от компютърния център на университета Билкент в Анкара.

Мрежата ще се стреми да изработва съвместни анализи на риска и превенцията на нови кризи и конфликти, на уреждането на вече съществуващи такива на регионално и национално ниво, да насърчава участието на гражданското общество в полза на устойчивата стабилност и сигурност, на мирните процеси и на изграждането на култура на сигурност на Балканите. Дългосрочната цел на мрежата е да изгради, развие и укрепи прозрачността, доброто управление, човешките права и демокрацията в съгласие с европейските и евроатлантически стандарти на Балканите.
Мрежата ще си сътрудничи с международни и регионални организации и инициативи, като за целта ще се изгради „Балканска контактна група”, която ще следи темите, свързани с развитието на региона и ще разпространява информация и опит.Целта на контактната група ще бъде да подобри интереса на международната общност като се избегнат фрагментирането на усилията и политиките колкото е възможно повече.

Редовните годишни конференции на мрежата ще се провеждат във всяка една от страните-членки на ротационен принцип. Първата годишна конференция през 2006 се провежда в София.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.