Събития

  • A+
  • A-

ПРИЕМ НА ПРОЕКТИ ПО САПАРД

От 25 октомври до 30 ноември 2006 г. в Държавен фонд "Земеделие" ще се приемат проекти, кандидатстващи за финансиране по агроекологичната мярка на програма САПАРД, съобщава Netinfo.

Приемът на проекти по агроекологичната мярка ще се извършва в Централното управление на Държавен фонд "Земеделие", припомнят от пресцентъра на МЗГ.

Общият бюджет на мярката е 12,6 млн. евро. 75 на сто от тези средства са осигурени от Европейския съюз, а 25 на сто - като съфинансиране от националния бюджет.

Срокът на договора по агроекологичния проект е пет години, като изплащането на помощта по него е ежегодно.

Агроекологичната мярка е единствено задължителната по сега действащия регламент за развитие на селските райони. Това означава, че всяка страна, прилагаща САПАРД, е длъжна да разработи подобна мярка. Участието на земеделските производители в нея е доброволно.

Друга особеност при агроекологичната мярка е, че тя не е инвестиционна. Чрез нея се компенсират земеделските производители за това, че прилагат селскостопански практики, които щадят околната среда, т. е. те извършват екологична услуга.

Агроекологичната мярка обхваща четири вида дейности - "Управление на полуестествени местообитания" ,"Подкрепа за противоерозионни практики в земеделските земи", "Биологично земеделие" и "Опазване на застрашени местни породи животни".

За да участват в мярката чрез прилагане на една или повече от една от избираемите агроекологични дейности, всички земеделски производители, респективно обединения на физически лица и общини, трябва да изпълнят четири условия - да изготвят агроекологичен план на земеделското си стопанство, съгласно изготвени инструкции; да преминат курс по основно агроекологично обучение, в случай че имат по-малко от 3 години професионален опит в сферата на селското стопанство или не са завършили средно, или висше образование в направление "Селско стопанство"; да водят отчетност на стопанството и да спазват проверимите стандарти за добра фермерска практика.

Необходимите документи за кандидатстване са публикувани на интернет-страницата на Министерство на земеделието и горите www.mzgar.government.bg.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.