Събития

  • A+
  • A-
26-02-2007

МЕСТЕН КАПАЦИТЕТ ЗА УСВОЯВАНЕ НА СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ

Стопанската камара е водеща организация по стартиралия проект по Програма MATRA KAP на Холандското посолство, чието пълно заглавие е: „Изграждане на местен капацитет за ефективно и устойчиво усвояване на Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз - отговорностите на социално-икономическите партньори".

Това се казва в съобщение на Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК). Проектът е до средата на юни и ще се изпълнява в Южния централен район на планиране NUTS ІІ, т.е. в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора и Кърджали. Кирил Желязков е ръководител на проекта, а Мирослава Брегова - експерт-модератор.

Партньорите на БСК са стопанските камари в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Кърджали, както и Камарата на електротехниката в България (КЕТБ), Браншовият съюз на кожарската, кожухарската, обувна и галантерийна промишленост, Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци, Сдружението „Български врати и прозорци" и Асоциацията на горските фирми в България.

Финансирането от страна на Холандското правителство е в размер на 15 000 евро, но идеята е да се привлече по-сериозно европейско финансиране.

През изтеклата седмица се проведе първият семинар - в Пазарджик, където интересът беше много сериозен и, вследствие на дискусията с участниците, вече се формираха две проекти предложения на обща стойност над 350 000 евро.

От прес-съобщението става ясно също, че общата цел на проекта е да се подобрят възможностите на децентрализираните структури на ниво планови региони за управление и изпълнение на проекти, финансирани по СКФ на ЕС.

Наред с това ще бъдат подготвени български обучители, които да придобият знания и опит за финансовите инструменти на ЕС. Сред темите на обученията ще бъде как да се сформират експертни екипи на регионално ниво за подготовка на проекти предложения, като целта е да се повиши институционалното сътрудничество между социално-икономическите партньори и местните власти, насочено към програмиране и изпълнение на проекти.

Портал ЕВРОПА ви предлага конкретните подробности за проекта:

Кратко описание на проекта:

Настоящият Проект кореспондира с една от най-съществените практически задачи на България в контекста на нейното пълноправно членство в ЕС, а именно - подготовката на основните участващи групи за усвояване на Структурните и Кохезионния фондове (СКФ) на Съюза. Планираните дейности са ориентирани основно към експертно укрепване на социално-икономическите партньори и изграждане на капацитет на регионално и местно ниво, в частност - към активно и ефективно участие в усвояването и управлението на СКФ на ЕС. С изпълнението на Проекта на целевите групи ще се предоставят знания, практически умения и капацитет за ефективно и устойчиво развитие и изпълнение на проекти, финансирани от СКФ. Представят се и възможностите и потенциалът за изграждане на публично-частни партньорства, функциониращи в контекста на разглеждания въпрос.  

Централната дейност по Проекта е организирана като „Обучение на обучители" с участието на високо квалифицирани експерти и резултатите от нея ще бъдат непосредствено приложени в последващите планирани „каскадни" семинари за разпространение на уменията и опита, придобити от обучените обучители. Паралелно с това, сред целевите групи и местните власти ще бъдат разпространени информационни материали, примери за добри практики и „Наръчник на бенефициента", съставен и издаден в рамките на настоящия Проект. Избраният подход гарантира трансфер на знания и опит за практическото изпълнение на проекти по СКФ. В по-широк контекст, сред планираните и очаквани резултати е и устойчивото повишаване на институционалното сътрудничество и координация между социално-икономическите партньори и местните власти, насочено към програмирането и изпълнението на проекти по СКФ в целевите български общини.    

Целева група:

Обхватът на целевата група, към която са ориентирани дейностите по настоящия проект, включва социално-икономическите партньори на местно и регионално ниво и местните неправителствени организации в Южен централен район на планиране (по-конкретно, областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора и Кърджали): експерти и представители на регионални и местни работодателски организации; експерти и представители на местни неправителствени организации, функциониращи в различни сфери на устойчивото местно развитие; експерти и представители на местни предприятия. 

Основни дейности по проекта:

  • Планираните дейности са ориентирани в следните основни направления:
  • Сформиране на екипите по проекта;
  • Сформиране на групи от потенциални обучители и обучаеми, подбрани чрез интервю;
  • Подготовка на методически материали за целите на планираното обучение;
  • Организиране и провеждане на семинар „Обучение на обучители";
  • Организиране и провеждане на пет „каскадни" семинара с цел разпространение на знанията, придобити от обучителите, сред по-широк кръг от местни експерти;
  • Популяризиране на дейностите по проекта и финансовата подкрепа на MATRA KAP сред социално-икономическите партньори, административните власти и широката общественост в целевия Южен централен район на планиране - NUTS ІІ.

Очакван принос от дейностите по Проекта:

Очаква се дейностите, планирани по проекта, да повишат институционалния и експертен капацитет на регионалните и местни власти и на техните социално-икономически партньори във връзка с програмирането и изпълнението на проекти по СКФ на ЕС. Ще бъдат укрепени неправителствените структури на регионално ниво за осъществяване на процесите по изработване, изпълнение и оценка на проекти и програми, основани на принципа на партньорство. Настоящият проект ще стимулира местните процеси, насочени към социално и икономическо сближаване, в съответствие с основните направления на Структурната регионална политика на ЕС.

Квалифицираните обучители и обучените експерти, придобитите знания и практическите материали, ориентирани към социално-икономическите партньори и неправителствени организации, ще позволят предприемането на следващи стъпки за реализирането на децентрализиран модел за програмиране, координиране и усвояване на средства от фондовете на ЕС. Още един позитивен резултат се очаква да бъде развитието на взаимоотношенията между социално-икономически партньори и неправителствени организации, както и изграждането на публично-частни партньорства в целевия регион.  

Очаквани резултати:

  • Обучени 60 местни експерти и представители на работодателски организации и други неправителствени организации на територията на Южен централен район на планиране - NUTS ІІ, с цел разширяване на тяхната роля като социално-икономически партньори на местно и регионално ниво за успешно посрещане на предизвикателствата, свързани с усвояването на СКФ на ЕС;
  • Създадени предпоставки за ефективни и устойчиви местни и регионални публично-частни партньорства в дългосрочна перспектива като един от механизмите за участие в регионалната политика на ЕС;
  • Повишена осведоменост относно различни аспекти на европейските програми и финансови инструменти сред широките бизнес кръгове и обществеността в целевия район. 

Регионалната политика на Европейския съюз (ЕС):

Регионалната политика на ЕС е една от основните структурни политики, насочена към постигането на по-голямо икономическо и социално сближаване между държавите-членки на Съюза. Чл. 158 от Договора за създаване на Европейската общност предвижда засилване на икономическото и социално сближаване посредством предприемане на мерки от страна на Общността „за намаляване несъответствията между равнищата на развитие на различните региони и изостаналостта на най-малко облагодетелстваните региони". За програмен период 2007 - 2013 г. изпълнението на политиката за сближаване включва програми, групирани в три направления: конвергенция, регионална конкурентоспособност и заетост, териториално сътрудничество. 

Програма MATRA KAP на Посолството на Кралство Нидерландия:

MATRA KAP (Програма „Малки проекти на посолството") е част от по-обширната рамка на Програма MATRA на Министерство на външните работи на Кралство Холандия. MATRA KAP подкрепя инициативи на местни неправителствени организации и се управлява от Посолствата или Консулствата на Холандия в целевите за Програмата страни. Финансират се проекти, насочени към различни аспекти на социалната трансформация в посока на плуралистично и демократично общество и допринасящи за укрепване и обогатяване разнообразието на гражданското общество. Сред приоритетните дейности, подпомагани по MATRA KAP, са: инициативи за укрепване на уменията на неправителствени организации да набират средства, да организират мероприятия, да разширяват обществената си база и да подобряват връзките си с държавната власт; инициативи за укрепване на законността; организиране на семинари за правата на човека, участие на обществеността в местното самоуправление и други; издаване на информационни проспекти, брошури и периодични издания, които отразяват процеса на реформите и др.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.