Събития

  • A+
  • A-
14-05-2007

ХОЛАНДИЯ Е ПЪРВАТА СТРАНА-ЧЛЕНКА НА ЕС, КОЯТО ДАВА ГАРАНЦИИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕВРО-КРЕДИТИ

Европейската комисия посрещна с удовлетворение доброволната декларация, направена от холандското правителство, в която детайлно се описва начинът, по който се извършват и контролират разходите на средства на Общността.

В прессъобщение на ЕК се цитира зам.-председателят на Комисията Сийм Калас, в чийто ресор са одитът и администрацията: "ЕК окуражава и останалите страни-членки да последват холандския опит и да гарантират една по-голяма отговорност за начина, по който фондовете на ЕС се усвояват в техните страни."

На среща с Калас холандският финансов министър Ваутер Бос представи декларацията, изготвена доброволно от Холандия, съдържаща данни за финансовия контрол над европарите за миналата година в страната.

След срещата Калас - който ръководи и борбата с измамите в ЕС - отбеляза, че повече от три-четвърти от общия бюджет на Общността се управляват и харчат от националните и регионални власти.

В прессъобщението се припомня, че от дълго време ЕК настоява за това, страните-членки да имат задължението да дават годишен отчет за начина, по който се ползват средства от общностния бюджет. Досега единствено Холандия, Великобритания и Дания са решили доброволно да правят това. В момента и Швеция проучва възможността да последва този пример. Според Комисията, подобен ангажимент би задълбочил политическата отговорност на страните-членки спрямо разходването на тези пари, а така също би се намалил рискът от злоупотреби с пари на европейския данъкоплатец.

В тазгодишната декларация на холандското правителство се съдържат данни за разходването на средства по Гаранционния земеделски фонд. От следващата година ще се включва и отчет за парите от Структурните фондове.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.