Събития

  • A+
  • A-
03-06-2007

„МИТЪТ БАТАК” ЗАТЪНА В БАТАКА НА „АКТУАЛНИЯ НАЦИОНАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ДИСКУРС"

Това пише в обширна статия Александър Долев - историк, публикувана на неговия уебсайт. Темата на публикацията е нашумелият случай с научната конференция, свързана със събитията в Батак и тяхната интерпретация.

Авторът А. Долев се свърза с редакцията на Портал ЕВРОПА във връзка с тази своя публикация и с призив тя да бъде публикувана. Нашата медия ви запознава с неговата гледна точка. В края на материала ще видите линкове към предишни наши публикации във връзка със свободата на научните изследвания.

Александър Долев коментира:

"Доказано е от практиката, че ако кандидатстваш за финансиране на проект пред която и да е фондация той няма никакъв шанс да бъде одобрен, ако не отговаря на три условия:

1. В него обезателно да е наличен терминът „дискурс". Няма ли „дискурс" споменат поне по един път на всеки две-три страници или в заглавието, но задължително в заключението, проектът няма да мине. Все пак пари се отпускат за научни проекти, а за каква наука да говорим, щом в нея няма „дискурс". Разбира се не са излишни и „календарно-тематични съвпадения", „атрибутивното определение", „диференцираното етнографско изображение", „символичната част на художествената интерпретация", „инструментализирането на иманентното", „хронотопът на образното въздействие", „експлицирането на колективното подсъзнателно" и други подобни. Но „дискурсът" е мерудията на манджата, по-точно „на всяка манджа мерудия". Проект без „дискурс" е като Рим без Папата, като Париж без Айфеловата кула, като проект без финансиране.

2. Другото условие е темата на проекта обезателно да е насочена към проблеми като „толерантността", „мултикултурното многообразие", „правата на малцинствата" и „диалогът между културите и религиите".

3. Последното, но не по важност условие е „целите на проекта органично да се вписват в контекста на съвременните политически реалности", а резултатите му да „допринасят за реализирането на актуалните политически приоритети". (Примерно за разширяването на ЕС в посока на югоизток) или по-просто казано „в парадигмата на европейските ценности проектите да са ситуирани в конкретни контексти на актуалния дискурс". И особено в „дискурса" на „реситуирането на европейската история".

С пълния текст на материала можете да се запознаете ТУК.

Редакцията очаква мненията и на други наши читатели по въпроса. Използвайте редакционната ни електронна поща.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.