Събития

  • A+
  • A-
03-07-2007

ИЗТЕЧЕ СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ПРОЕКТИ ПО „ПЛАН Д” ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

До вчера Представителството на ЕК в България приемаше проекти на неправителствени организации за инициативи, чиято цел е насърчаване на общественото участие в дебатите върху теми от европейски интерес в рамките на „План Д" на ЕК - за демокрация, диалог и дебат.

ГД „Комуникации" на Европейската комисия обяви покана за представяне на предложения с краен срок 2 юли. Комисията ще предостави финансова помощ за национални и регионални европейски инициативи на организации на гражданското общество, фокусирани върху младежите и жените. Инициативите трябва да са свързани с Комуникационните приоритети за 2007 г., определени в Законодателната и работна програма на ЕК за 2007 г.

Портал ЕВРОПА съобщава на своите читатели, че е представи пред Комисията новата си дългосрочна инициатива "Говори с Европа". 

Предвиждаме  специално замислената нова дългосрочна информационно-комуникационна инициатива на Портал ЕВРОПА, озаглавена „Говори с Европа" или „Talk to Europe". Ръка вече с готовност ни подадоха нашите колеги и приятели - от БНР, Радио „Fresh!", Радио „NJoy", радио „Z-Rock", радио „JazzFM", вестник „Монитор", електронното издание "Mediapool"... Списъкът е отворен. Благодарим!

Днес имаме удоволствието за първи път да представим и на нашите читатели замисъла на Портал ЕВРОПА. „Говори с Европа" включва и нагледно демонстриране на взаимовръзките между приоритетите на ЕС и неговите институции с работата на българските органи на управление. Идеята на редакционния екип е да съдействаме на младите хора - които са най-активната част от обществото - да научат повече за това, какви форми има за гражданско участие в работата на институциите на Европейския съюз и как точно става диалогът с тях.

Симулация на заседание на Европейската комисия, в която 27 млади хора от цяла България ще влязат в ролята на 27 еврокомисари е една от идеите на Портал ЕВРОПА в инициативата „Говори с Европа". Така ще бъде онагледено как Колежът на комисарите взима своите решения. Разбира се събитието ще бъде предшествано от интерактивно обучение за структурата и функциите на изпълнителния орган на ЕС, както и за механизма, по който той взема решения.

Предвидили сме също атрактивни онлайн конкурси - за есе и за фотография, наградите в които ще бъдат връчени от топ- радио- и телевизионни водещи - партньори на „Говори с Европа". Драги читатели, хрумва ли ви още отсега идея за надслов на тези конкурси? Не се колебайте, изпратете ни вашето предложение на редакционната електронна поща и ние със сигурност ще го вземем предвид!

Инициативата на Портал ЕВРОПА включва и дебати за т.нар. Reform Treaty - както неведнъж сме писали, голямата задача на Португалското председателство на ЕС е да се финализира документа, който „ще отключи" началото на реформите, които да направят институциите на Съюза по-гъвкави и по-работещи.

Сред планираните в „Говори с Европа" инициативи, които смятаме, че ще предизвикат най-голям интерес у нашите читатели, са онлайн-дискусиите на живо с български представители на ключовите институции на ЕС: Европейската комисия, Европейския парламент и - внимание! - Генерална дирекция „Преводи" на ЕК. Това е най-голямата преводаческа служба в света. Младите и езиково образовани читатели на Портал ЕВРОПА многократно са споделяли, че имат жив интерес да разберат как да се подготвят да станат преводачи в ЕС. Редакционният ни екип мисли, че съветите „от извора" ще бъдат най-полезни на интересуващите се. Затова и ще дадем такава възможност в рамките на инициативата „Говори с Европа".

Специално внимание ще отделим на Икономическия и социален съвет, Съда на европейските общности и Европейската сметна палата: институции, за които у нас се говори сякаш по-рядко, отколкото за Комисията и Парламента. Вече градим отношения на партньорство за информационен обмен с българските представители в тях.

Що се отнася до евродепутатите, ние вече диалогизираме активно и с тях, и с техните екипи. Много скоро очаквайте виртуална „приемна" на всеки от осемнайсетте български представители в ЕП. Портал ЕВРОПА е готов да бъде домакин на диалога между тях и избирателите им...

„Говори с Европа" включва и редовно „сверяване на часовника" с нашите северни съседи. А как е в Румъния? По този въпрос - както сме правили и досега - ще продължим да даваме думата на нашите партньори сред медиите и неправителствените организации в Букурещ.

Цялата база данни с материали, произведени от Портал ЕВРОПА и неговите партньори в рамките на инициативата „Говори с Европа", ще бъдат на разположение на всички в рубриката ни „Тема на месеца". Предвиждаме да създадем и нов интерактивен дискусионен форум.

В горещите летни месеци журналистите и експертите на Портал ЕВРОПА ще детайлизират  предстоящата инициатива „Говори с Европа". Както винаги сме правили, ще разчитаме на вас, нашите читатели, както и на регистрираните над 3 000 потребители: за мнения, предложения, идеи, коментари и реакции. Желаем заедно да избистрим всички стъпки, които наесен да започнем да изпълняваме една по една, така че година по-късно всички ние да сме станали по-знаещи и по-съпричастни към въпросите, които вълнуват европейското семейство, на което и ние, българите, вече сме ентусиазирани членове.

Днес правим първата стъпка на „Говори с Европа": а именно, да говорим с вас. Редакционната електронна поща на Портал ЕВРОПА е както винаги на разположение на всички читатели. Ето в заключение накратко за някои от досегашните ни информационно-комуникационни инициативи: системното наблюдение на хода на подготовката, одобряването и изпълнението на Националната стратегическа референтна рамка и Оперативните програми; сравнителните анализи на всички редовни и мониторингови доклади на ЕК за България; отразяването на възможностите по Структурните фондове в рамките на кампанията „Бъдете активни", информационната кампания „Осемнайсетте: кои да са?" и много други.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.