Събития

  • A+
  • A-
22-07-2007

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ЕКСПЕРТИ ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ

Експертите по европроекти в общините създават национално сдружение. Предвижда се до есента да бъдат внесени в съда за регистрация учредителните документи на организацията.

Както Пoртал ЕВРОПА първи съобщи, на среща на 20 и 21 юли в Рибарица бе учредено Национално сдружение на общинските експерти по управление на проекти - НСОЕУП. Учредители са представители на 18 общини от цяла България, като новото Сдружение е отворено за нови членове.

Идеята е специалистите по управление на проекти и европейска интеграция в общините да обменят информация и добри практики помежду си и да спомагат за развитието на българските общини.

Целта е местната администрация и служителите в нея, подготвящи проекти, да имат по-широк достъп до информация за начините за осигуряване на средства както от национални и европейски, така и от други източници на финансиране.

Сдружението ще търси начин да служи като мост между местната администрация и централната власт за достойна оценка на труда на експертите на местно ниво - около това становище се обединиха участниците в дискусията в Рибарица.

Идеята за учредяване на сдружението с нестопанска цел е на Виктор Петров от община Долна Митрополия, който стана и председател на Управителния съвет, а за негов заместник бе избран Стоян Марков - директор на дирекция „Международно сътрудничество и европейска интеграция" в община Сливен. Учредителите избраха и състав на Контролния съвет - чийто председател стана Величко Йорданов от община Неделино, и също така приеха Устав на сдружението.

В него е записано, че Сдружението ще работи и за по-широко популяризиране на възможностите за развитие, които се откриват пред българските общини след присъединяването на България към ЕС.

Сдружението е доброволна, неправителствена и независима експертна организация за широко обществено популяризиране и осъществяване на възможностите за европейско развитие на общините в Република България - се казва още в Устава.

Сред целите му са да осигури ефективно взаимодействие между публичния сектор, бизнеса и гражданското общество в осъществяването на единна и последователна политика за местно икономическо развитие.

Сдужението си поставя за цел също да се повиши капацитетът за развитие на общините чрез използване на възможностите на европейските фондове и програми, както и на други ресурси, включително и национални. Новото сдружение също така ще подпомага демократичното развитие на институциите, правовата държава, икономиката и гражданското общество.

На учредителното събрание, организирано със съдействието на Фондация „Конрад Аденауер", Европейския институт и Центъра за модернизиране на политики  на 20 и 21 юли в Рибарица, стана ясно също, че Националното сдружение на общините в България - НСОРБ подкрепя начинанието.

Още в началото на август ръководството на новото Сдружение ще се срещне с представители на НСОРБ за набелязване на съвместни инициативи, насочени към българската община.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.