Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2007

„МОНИТОР”: НАД 1 МИЛИАРД ЛЕВА ДЕФИЦИТ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ЗА 2008 Г.

Най-малко пари ще се дават за проекти в науката и образованието. Крайният резултат щял да е 0,27% по-висок ръст на БВП. Това пише Теодора Тодорoва във вестник „Монитор”.

С 1,039 милиарда лева на червено ще излезе България през 2008 г. в резултат на усвояването на европейските фондове, става ясно от проектобюджета за следващата година.


Според разчетите страната ни ще получи общо 1,8 млрд. лв. приходи, свързани с европейските програми, а ще изхарчи 2,2 млрд. лв. за реализацията им. Или ще е налице дефицит от 379,4 млн. лв. Заедно с вноската от 659,9 млн. лв., която България е длъжна да прави в общия европейски бюджет, резултатът със знак минус надхвърля милиард.

Основната част от отрицателното салдо (288,7 млн. лв.) се дължи на разходите по предприсъединителните инструменти ¬ ФАР, ИСПА и САПАРД. По земеделската програма СПАРАД вече са договорени всички средства и според плановете тя трябва да приключи догодина. Две години по-късно би следвало да спрат плащанията и по ФАР, и ИСПА. През 2008 г. по ФАР ще се осъществят проекти свързани с конкурентоспособността на предприятията, ще бъде изграден и завод за преработка на животински отпадъци. От ИСПА пари ще получат започналото вече строителство на магистрала “Люлин” и Дунав мост 2, както и други инфраструктурни проекти.
Други 169 млн. лв. дефицит идват от усвояването на новите за България Структурни фондове, както и на Кохезионния фонд. От тях ще се финансира строителството на аутобани, метрото, модернизацията на ж.п. линии, както и проекти във ВиК сектора.
Единственият положителен резултат се очаква от прилагането на Общата селскостопанска политика, в която се включват директните плащания, пазарна подкрепа за земеделците и развитие на селските райони. Там планираният излишък е от 78,2 млн. лв.

Въпреки отрицателния ефект за бюджета финансистите прогнозират, че като цяло резултатът за икономиката ще е положителен. Очакванията са изхарчените пари от еврофондовете да доведат до 0,27% по-висок ръст на брутния вътрешен продукт.

КЪДЕ КОЛКО ПАРИ ОТИВАТ

Заради директните помощи, които по правилата на ЕС се раздават не срещу одобрени проекти, а на декар обработваема площ, най-много пари ще се усвоят в селското стопанство. Предвидената сума по това перо за 2008 г. е 572,4 млн. лв., или 25,6%. На 390,5 млн. лв., или на 17,5% възлизат разчетените средства за транспортните проекти, които ще се изпълняват през 2008 г. За проекти по опазване на околната среда ще отидат други 223,4 млн. лв., а за такива в социалната сфера ¬ 175,2 млн. лв. На края на списъка се нареждат секторите "Наука" и "Образование" с по 1,1% и 1.6% от всички пари по линия на ЕС за 2008 г.
 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.