Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2007

ЗАВЪРШВА ТУИНИНГ ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА ФАР НА ЕС „УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА БЮДЖЕТНИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ”

Българо-холандският туининг проект „Усъвършенстване на бюджетния процес в България", част от цялостния проект „Укрепване на институционалния капацитет на Министерството на финансите", стартира през м. април 2006 г. и приключва официално на 30 ноември 2007. Той е финансиран със средства от Европейския съюз по национална програма ФАР 2004 и е на стойност 1,3 милиона евро.

Ръководител на проекта от българска страна е г-н Любомир Дацов - заместник-министър на финансите. Ръководител на проекта от холандска страна е г-н Питър Арнолдус, понастоящем директор на дирекция „Финансови и икономически дейности" в холандското Министерство на външните работи. Постоянен туининг съветник на проекта е г-н Рон Бринкс. Координатор на проекта от българска страна е г-н Добрин Пинджуров - директор на дирекция „Бюджет". Участници в срещите на Управителния комитет на проекта са също заместник-министър Кирил Ананиев, както и директорите на дирекците в МФ: „Държавни разходи", „Финанси на общините" и „Вътрешен контрол". От холандска страна в срещите участва също и г-н Хелмер Фосърс - директор на дирекция „Бюджет" в холандското Министерство на финансите.

Основната цел на туининг проекта бе да се подобри бюджетното планиране и процедури, както и да конструира бюджетен процес в съответствие с най-добрите практики в страните-членки на ЕС. Подобряването на бюджетния процес води до по-ефективно и ефикасно разпределение на публичните разходи. Качеството на публични финанси е и една от основните цели на Европейския съюз, залегнала в дневния ред на последните председателства на Съвета на ЕС. Това е и доминиращата тема тези дни, когато в Народното събрание се обсъжда бюджетът за 2008 година. Неизбежно стремежът да се отговори на обществените очаквания се свързва с необходимостта от ясно заявена отговорност за резултатите, които администрацията реализира в полза на гражданите.

Проектът изпълни четири основни компонента, някои от които са разделени на подкомпоненти, с цел да се обхванат всички аспекти на управлението на публичните разходи.

По Компонент 1 - „Законодателна рамка" - бе извършен преглед на нормативната уредба, свързана с бюджетния процес и се разработи проект на нов Закон за устройството на държавния бюджет, основан на нова концептуална рамка. Новият закон ще даде възможност за управление на публичните финанси на основата на политики и програми, което осигурява прозрачност, засилена отговорност, приоритизаране на очакваните резултати като основа за взимане на управленски решения за бюджета. Предстои проектът да бъде представен за междуведомствено съгласуване и внесен за разглеждане от Министерски съвет през следващата година.

По Компонент 2 - „Бюджетни практики" - бяха постигнати следните основни резултати:

-Усъвършенствана бюджетна процедура за 2008 г.;
-Стратегически доклад за Средносрочната фискална рамка, насочен към постигане на устойчив и предсказуем бюджетен процес в средносрочен план;
-Разширяване и усъвършенстване на методологията за министерствата и държавните агенции, въвеждащи програмно и ориентирано към резултатите бюджетиране;
-Наръчник за програмно бюджетиране в общините и разработени бюджети за 2008 г. в програмен формат на две общини - Мездра и Велико Търново;
- Методология за анализ и оценка на политики и програми в публичния сектор;
- Оценка на напредъка в децентрализацията на финансовата функция в рамките на централното правителство;
- Указания за оценка на ефективността и ефикасността на бюджетните предложения.

Компонент 3 - „Професионално развитие чрез обучение" - бе съсредоточен върху по-нататъшното подобряване на професионалните знания, умения и нагласи на служителите от министерствата в подкрепа на извършваните бюджетни реформи. Бяха проведени редица обучения, следващи напредъка по първите два компонента на проекта. Бе разработен план относно новите моменти в бюджетния процес, предназначен за всички участници в него. С цел гарантиране устойчивостта на постигнатите резултати, планът ще продължи да се изпълнява и след приключването на проекта.

По Компонент 4 - „Засилване на капацитета за обучение на Школата по публични финанси" - бяха разработени съвременни инструменти за обучение, като система за електронно обучение, информационна система за администриране на обучителната дейност, документационен център. Изготвен бе и Маркетингов план на Школата по публични финанси.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.