Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2008

ПИСМОТО ОТНОСНО "САПАРД" - ТУК!

Портал ЕВРОПА ви представя пълния текст на писмото от ЕК, в което пише за проблемите с контрола върху управлението на средствата по САПАРД.

Ден и половина след писмото, ресорният министър Пламен Орешарски каза, че ведомството му "до часове ще излезе със съобщение". Ако трябвало, щяло да бъде разширено представителството на гражданите и неправителствените организации в мониторинговите структури по оперативните програми на ЕС, коментира още Орешарски: това по повод на предишното писмо за нередностите със средства по Програма ФАР , от 28 февруари. 

Европейска комисия

Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони”
Писмо № 006014 от 06.03.2008

Относно: посещение на представители на ЕК във връзка с провеждането на заседание на Комитета по наблюдение на Програма САПАРД да 10 и 11 март 2008

Уважаеми г-н Пейчев,

Благодаря за бързия отговор на моето писмо 0002414 от 30 януари 2008 г. относно организиране на среща на Комитета по наблюдение на САПАРД. В тази връзка вече бяхте информирани, че двама представители на моите служби ще вземат участие в тази среща (г-н Мортенсен и г-н Ваянос).

Предвид сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД, възникнали през изминалата година и значителните по размер средства, които трябва да се усвоят тази година преди финансовото приключване на Програмата, както и във връзка с възобновените разследвания по случаи на измама по мярка 2 („Подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти”), вярвам, че ще бъде от полза представителите на Генерална дирекция „Земеделие” да обсъдят обстойно тези въпроси с българските власти по време на тяхната мисия. Във връзка с гореспоменатите разследвания бих желал да ви информирам, че съм изпратил писмо на Националния ръководител г-н Ивановски, с което го информирам за моето решение да прекратя плащанията по тази мярка, докато положението по отношение на разследванията не се изясни.

Бих желал да обърна внимание на следното:

  • в допълнение на регулярната подготвителна техническа среща посочените по-горе въпроси трябва да се обсъдят, с оглед изясняване на позициите и подготовка за тяхното представяне и обсъждане на Комитета по наблюдение, както бе поискано в моето писмо, посочено по-горе;
  • специална среща да се организира с участието на висши служители на Агенция САПАРД и Националния фонд, за да се обсъди усвояването на средствата през 2008 г. с оглед на спешно очертаване на реалистична прогноза за плащанията до края на годината.

В моето писмо до г-н Ивановски аз също така поисках да се организира среща и с него във връзка с последствията от писмото до него.

Моите служби ще потърсят връзка с управляващия орган относно практическата организация на горепосоченото.

Жан-Люк Демарти
Генерален директор

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА:

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.