Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2008

ОРЕШАРСКИ ПРЕДЛОЖИ НА МС МЕРКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ

Днес министърт на финансите Пламен Орешарски внесе в Министерския съвет предложения за корективни действия в хода на прилагането на предприсъединителните и структурните фондове на ЕС, съобщава пресслужбата на МФ.

В процеса на подготовка на страната ни за преминаване към Разширена децентрализирана система за управление на помощта от ФАР и ИСПА бяха извършени редица действия по цялостна подготовка на бившите Изпълнителни агенции за усвояване на стредствата от Структурните и Кохезионния фондове с акцент върху прилагане на предварителен контрол върху тръжните процедури и сключване на договори по проектите. Проведени бяха обучения за укрепване на административния капацитет на всички ангажирани институции по програмите за финансово управление и контрол на проектния цикъл (подготовка на тръжни документи и договори, мониторинг и верифициране дейностите на изпълнителите, контрол и проверка на плащания, докладване и предотвратяване на нередности и др.) - отбелязва министърът на финансите в доклада си към МС.

Въпреки това, към настоящия момент тази система показа слабости, които биха могли да се мултиплицират при приложението на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, което води до необходимостта от предприемане на корективни действия. Предложените от министъра на финансите действия са:

1. Рязко засилване на първото ниво на контрол - предварителен и текущ контрол от страна на Изпълнителните агенции (ИА) и на Управляващите органи (УО) на Оперативни програми:
- Да се увеличи броят на контрольорите в съответните звена
-Да се привлекат външни експерти и техническа помощ за реализация на проверки на документи и проверки на място

2. Разширяване на системния контрол и системата за верификация, чрез активно участие на Сертифициращия орган:
-Сертифициращият орган да изготви допълнителни указания за процеса на контрол и верификация
-Сертифициращият орган да организира проверки на място на идентифицирани рискови проекти

3. Укрепване на одитните функции:
-По-активно привличане на външни одиторски фирми в проверките на извършени дейности по проектите чрез прилагане на рамкови договори.
-Разширяване на състава и интензивно обучение на служителите от Одитния орган
-Координация на работата на звената за вътрешен одит с дейността на Одитния орган. Провеждане на целенасочено обучение на вътрешните одитори

4. Деклариране от страна на всички служители от УО и ИА, че са надлежно запознати с правилата и принципите за работа по предприсъединителните и структурните фондове на ЕК и притежават необходимата техническа и управленска компетентност за изпълнение на вменените им задължения по съответния проект и програма;

5. Стриктно спазване на системата за докладване на нередностите и предприемане на превантивни мерки от ИА и УО;

6. Укрепване ролята на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности (АФКОС) при противодействието срещу измамите, засягащи европейските фондове:
-АФКОС да предложи нормативни промени за създаване на механизъм на национално ниво, в който да се регламентират проверките и инспекциите на място, като се разпишат функциите на различните проверяващи и техните действия на място
-Да бъдат разписани детайлни правила, които да регламентират действията на УО, ИА и другите членове на АФКОС, в случаите на проверка на проекти, както и подаване на обратна информация за резултатите от проверките

7. Изпълнителните агенции да подобрят системите си за управление на архивите с досиета по проекти;

8. Министърът на икономиката и енергетиката да създаде Работна група за преглед на процедурите и Закона за обществените поръчки, която да обобщи всички предложения на УО и ИА и да предложи нормативни промени с оглед на ускорена реализация на проекти, финансирани от европейските фондове;

9. Министърът на финансите да изработи и предложи механизъм за възстановяване на средства от звената, които не изпълняват отговорностите и задълженията си във връзка с проектите и програмите;

10. По-нататъшно укрепване на административния капацитет:
-Спешно завършване на процедурите за запълване на незаетите места в отговорните звена във всички ведомства;
-Създаване на работна група, която да предложи промени в нормативната база и Закона за държавния служител, позволяващи използване на средствата, предоставени от ЕС за техническа помощ за временно и постоянно наемане на допълнителен експертен, консултантски и технически персонал;
-Провеждане на обучение за всички новоназначени служители
-Представяне на отчет за изпълнението на плановете за обучение на всички звена, в т. ч и вътрешните одитори
-Актуализиране на плановете за обучение за 2008 г. и 2009 г. 
- Разработване на програми за обучение за новите крайни бенефициенти- подготовка на проекти, допустимост на разходите, управление на проекти и договори, докладване и обработване на плащанията, докладване на нередности и др.

11. Подобряване на комуникацията - секторна, хоризонтална и вертикална вътре във ведомствата и между тях.
- Министърът на финансите да организира периодични срещи на ниво министри и на ниво УО, на които да се дискутират секторните планове за усвояване на ЕФ, актуални проблеми и необходими корективни действия. Управляващите органи и Изпълнителните агенции да провеждат редовни работни срещи.

12. ИА и УО да публикуват списъци с всички бенефициенти на средства по пред присъединителните фондове и Оперативните програми с цел гарантиране на публичност, прозрачност и обществен контрол.

13. Министърът на транспорта и Министърът на околната среда да обезпечат разработването на нови проекти в съответните сектори, включително и чрез използване на ресурси от техническата помощ.

14. Секторните министри да преразгледат и предложат ясни и реалистични срокове за изпълнението на проектите по ИСПА и Кохезионния фонд.

15. Министърът на финансите, Министърът на регионалното развитие и Министърът на околната среда да предложат механизъм за гарантиране на допълняемостта между националните инвестиционни програми и оперативните програми с цел приоритетно ускорено изпълнение на проектите, финансирани от ЕС.

16. Министърът на финансите, след съгласуване със секторните министри, да направи преглед на нормативните актове на МС, регулиращи процедурите и да предложи съответни изменения за тяхното рационализиране.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.