Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2008

СПИРАНЕТО НА СРЕДСТВАТА ПО ФАР МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗИ НА ОП "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ"

Спряното финансиране по предприсъединителната програма на Европейския съюз ФАР може да се отрази негативно и върху оперативната програма (ОП) "Регионално развитие". Това съобщи ръководителят на ОП и зам.-министър на регионалното развитие Искра Михайлова за Mediapool. Според нея по-конкретно ще пострада проектът за развитие на индустриалните зони.

В меморандума по програма ФАР има заложени проекти, които подготвят бъдещи финансирания от структурните европейски фондове по Оперативната програма "Регионално развитие", обясни Михайлова. Става въпрос за приоритет 1 на ОП, който се отнася до развитието на индустриалните зони и към който има много голям интерес от страна на българските общини.

Заложеният във ФАР проект е за техническа и финансова помощ в размер на 18 млн. евро,предназначени за проучване на възможностите за изграждане на 16 индустриални зони, потенциалът за публично-частно партньорство и критериите, на които трябва да отговарят общините, за да получат финансиране за въпросните зони. След това вече конкретните проекти ще могат да кандидатстват за пари по ОП "Регионално развитие" и при провал на ФАР те няма да бъдат подготвени, стана ясно от обясненията на зам.-министърът.

Името на Искра Михайлова бе предложено на Брюксел за ръководител на Изпълнителната агенция по програма ФАР и продължава да се спряга като назначение на мястото на подалия оставка ръководител на звеното зам.-регионален министър Димчо Михалевски след скандала със спрените пари по ФАР, припомня Mediapool. Попитана в сряда дали тя ще оглави в петък агенцията, Михайлова коментира, че "не бива да се смесват на политическо ниво отговорностите по управлението на ФАР и ОП "Регионално развитие".

Тя допълни, че ако бъде избрана на този пост, ще се съобрази с решението на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов и на премиера Сергей Станишев ,но показа, че не е очарована от идеята.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.