Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
13-11-2008

Еврофондовете за българското земеделие обсъдиха на двудневен форум в Добрич

Материал на "ТОП новини" - регионален обществен всекидневник - област Шумен

Земеделски производители, НПО и журналисти от Североизточна България са единодушни, че е необходим активен информационен обмен при прилагането на мерките от Програмата за развитие на селските райони

Общата селскостопанска политика, финансирането на земеделските производители от еврофондовете и тяхното отразяване в медиите бяха основни акценти в двудневната среща.
 
Земеделските производители се запознаха със сроковете за кандидатстване и конкретните параметри на евросубсидиите. Разисквани бяха още прилагането на единното плащане на ферма и изискванията за спазването на кръстосаното съответствие. "Важно е да познаваш основата, базата, философията на ОСП - това ти помага да осъзнаеш по-добре какви са тези пари, които идват от Европа за нашето земеделие, каква е тяхната цел и защо се отпускат. Когато гражданите са наясно с това, те ще бъдат по-съпричастни към ЕС и ще се получи нулева толерантност към каквито и да било отклонявания на средства" - заяви експертът по аграрна политика във Фондация " Европейски институт", Мъгърдич Хулиян. "Всеки уебсайт и всяка институция, които управляват европейските средства за българските фермери и за развитието на селските райони, имат телефон за връзка. Питайте, обаждайте се, пишете писма - винаги има отговор" -посъветва Мая Цанева - представител на Портал Европа - медиен партньор по проекта.

Журналисти, представители на неправителствени организации и студенти от Шумен и Варна дискутираха отразяването на еврофондовете за българското земеделие в медиите.

Участниците бяха единодушни, че колкото повече се обменят информации, мнения и въпроси между земеделските производители и регионалните медии от цялата страна, толкова по-улеснен ще бъде процесът по прилагане на ОСП и в частност Програмата за развитие на селските райони.

Информационните кампании за ОСП ще продължат в градовете Русе, Пловдив, Плевен, Сливен и Нова Загора.
 
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.