Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2008

Планира се гаранционен фонд за кандидати по европрограмата за селските райони

Да се създаде гаранционен фонд към Програмата за развитие на селските региони 2007-2013 г. , финансирана с над 3 млрд. евро от европейския съюз, ще предложи Комитетът по наблюдение на програмата на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. Това е решено на проведено във вторник заседание на мониторинговия орган, съобщиха от Министерството на земеделието и храните ден по-късно.

“Създаването на такъв фонд би дало възможност на земеделските производители, преработвателните предприятия, малките предприятия от селските райони и другите бенефициенти по Програмата да си осигурят финансиране чрез кредити за изпълнение на проектите си“, пише в съобщението на агроведомството. Според членовете на комитета това би дало възможност и за по-пълно усвояване на финансовия ресурс, предвиден по програмата.

Предвижда се за участие в гаранционния фонд да се поканят БНБ, Българската банка за развитие, “Българската агенция за експортно застраховане” ЕАД и други финансови институции, които биха проявили интерес.

По време на заседанието председателят на комитета и зам.-министър на земеделието и храните Димитър Пейчев докладва за внесени 3380 заявления за 1 090 125 099 лева. Така за шест месеца от откриването на програмата бил достигнат обемът на на общо одобрените проекти по програма САПАРД (3509 за целия период на действие на програмата от 2000 г.

Според членовете на мониторинговия комитет, високата активност от страна на бенефициентите по програмата,се дължала на активната информационна кампания, проведена от Министерство на земеделието и храните и Разплащателната агенция.

Заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Емил Дърев допълни, че дори по мярката за модернизиране на земеделските стопанства, по която са договорени над 209 млн. лв., има 103 проекта със заявки за авансово или окончателно плащане. Първи плащания искат и пет проекта за създаване на стопанства на млади фермери, където са подписани договори за повече от 22 млн. лв.

Дърев коментира, че административният капацитет на Разплащателната агенция е разчетен за обработване на толкова проекта годишно, колкото са постъпилите само в началните месеци след стартирането на програмата. Форсмажорното приемане едновременно на много голям брой проекти още веднага със стартирането на програмата, е създало известно затруднение и забавяне при обработването на проектите,допълни той.

Няма обаче да се пренебрегват необходимите и изисквани по регламент проверки и контроли, които агенцията трябва да извършва, за сметка на бързината при обработката, за да не се превърнат на по-късен етап сумите, договорени и получени по проектите без достатъчно надеждни предварителни проверки, в изискуеми, посочиха от агроминистерството.

По "Медиапул"
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.