Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
04-05-2007

ДО ДВА МЕСЕЦА ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ДОГОВАРЯТ ПРОЕКТИ ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

На 02.05.2007 г. в гр. Враца, министър-председателят на Р България Сергей Станишев откри третия семинар от Информационната кампания „Бъдете активни". Отново домакин на събитието бе министърът на финансите Пламен Орешарски, а участие взеха министрите Николай Василев /МДААР/, Емилия Масларова /МТСП/, Асен Гагаузов /МРРБ/, заместник-министрите Атанас Костадинов /МОСВ/, Весела Господинова /МТ/, Бюрхан Абазов /МЗГ/, както и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Станимир Бързашки. На срещата-дискусия присъстваха близо 200 представители на местната власт, неправителствените организации и бизнеса от Северозападен район на планиране.

В своето изказване министър-председателят съобщи, че в рамките на два месеца ще могат да се договарят проекти по Оперативните програми. При избора на проекти за финансиране с приоритет ще бъдат интегрираните проекти. Премиерът обясни, че съществуват три основни типа плащане към бенефициентите: авансово, междинно и финално, като те ще се извършват само след представяне на валидните разходни документи. Той каза още, че правителството ще стимулира допълнително служителите, които работят в звената, свързани с Европейските фондове. Това се прави с цел експертите да бъдат задържани в структурите на държавната администрация.

В тази връзка министърът на финансите Пламен Орешарски обяви, че през идните седмици Министерският съвет ще издаде постановление, с което ще се регламентира нормативната основа на звената за управление на проектите. До 4% от стойността на проекта се предвиждат като възнаграждение при успешното му приключване. Той допълни, че за по-малките проекти това звено може да се състои само от един проектен мениджър, а за по-големите е възможна необходимост от повече сътрудници, които да бъдат както от администрацията, така и външни експерти на граждански договор.

Финансовият министър добави още, че извън ресурсът, който предстои да бъде усвоен по Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, в Бюджет 2007 е предвидено и финансиране за капиталови разходи в размер на 2 млрд. и 700 млн. лв., а за 2008 г. се очаква тази сума да бъде увеличена.

Експертите на Министерство на финансите - Боряна Пенчева, директор на дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз" и Милена Пеневска, началник-отдел в дирекция „Национален фонд", запознаха участниците във форума с критериите за избор на проекти, механизмите на финансирането и наблюдението им, с платежния процес и процеса на сертифициране на разходите.

(Министерство на финансите)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.