Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
11-05-2007

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОЕМЕ КУРСОВИТЕ ВАЛУТНИ РАЗЛИКИ ПО ПРОЕКТИТЕ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ

На 10.05.2007 г. в София министър-председателят на Р България Сергей Станишев откри четвъртия семинар от Информационната кампания „Бъдете активни". Отново домакин на събитието бе министърът на финансите Пламен Орешарски, а участие взеха министрите Николай Василев /МДААР/, Емилия Масларова /МТСП/, Асен Гагаузов /МРРБ/, Джевдет Чакъров /МОСВ/, Петър Мутафчиев /МТ/, заместник-министъра на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова, както и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Станимир Бързашки. На срещата-дискусия присъстваха над 400 представители на местната власт, неправителствените организации и бизнеса от Югозападен район на планиране.

В своето изказване министър-председателят съобщи, че днес Министерски съвет е приел постановление за определяне на условията и реда за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС и от програма ФАР на ЕС. Той поясни, че с документа се завършва законовата рамка на процеса на усвояване на средства от ЕС. Целта на постановлението е осигуряването на ефективен и ефикасен процес за избор на проекти и предложения при спазването на принципите за свободна и лоялна конкуренция, публичност и прозрачност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Министър-председателят подчерта, че единствено от общите усилия на държавната администрация и потенциалните бенифициенти зависи до каква степен ще се възползваме от предвидените за България европейски средства. Станишев заяви, че през есента на тази година ще започне директното субсидиране на селскостопанските производители в България. Той припомни, че до 15 май те все още имат възможност да се регистрират и да подадат необходимите заявления за получаване на субсидията.

Премиерът уточни, че при изпълнението на проектите е важно спазването на правилото N+2, което на практика означава, че за период от 3 години трябва да бъде завършен цикъла на проекта. За да улесни усвояването и ползването на средствата от ЕК, българското правителство договори през първите три години този цикъл да продължи 4 години. В тази връзка премиерът посъветва потенциалните бенифициенти да изготвят максимално много и качествени проекти до края на 2009 г. Министър-председателят отбеляза още, че съществен ангажимент, който правителството е приело в полза на бенифициентите, е плащанията в страната да се извършват в лева, като държавата ще поеме курсовите валутни разлики. Той посочи още, че в подкрепа на бенифициентите е създаденият фонд ФЛАГ, както и преструктурираната Насърчителна банка в Банка за развитие.

В края на изказването си премиерът отново призова присъстващите за активност в процеса на усвояване на европейските средства.

Министър Орешарски представи финансовата перспектива на Общността за 2007-2013 г. като поясни, че за този програмен период тя е в размер на 864 млрд. евро. Той изтъкна, че България ще има възможност да усвои от тях само по СФ и КФ близо 7 млрд. евро. Министър Орешарски припомни, че вече сме изпратили нашите стратегически програмни документи. След като те бъдат приети, „ще бъде официално отворен достъпа до Структурните и Кохезионния фондове", но отново поясни, че бенифициентите могат да изготвят качествени проекти и сега.

Експертите на Министерство на финансите - Добринка Кръстева, началник отдел Стратегически инвестиции в дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз" и Силвия Инджова, директор на дирекция „Национален фонд", запознаха участниците във форума с критериите за избор на проекти, механизмите на финансирането и наблюдението им, с платежния процес и процеса на сертифициране на разходите.

(Министерство на финансите)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.