Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
15-05-2007

ПОСЛЕДЕН СЕМИНАР ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВАРНА

Днес, 15. 05. 2007 г., в град Варна министър-председателят на Р България Сергей Станишев откри шестия - последен семинар от Информационната кампания „Бъдете активни". Домакин на събитието беше министърът на финансите Пламен Орешарски, участие взеха и министрите  Емилия Масларова /МТСП/, Асен Гагаузов /МРРБ/, Петър Мутафчив /МТ/, Нихат Кабил /МЗГ/,  както и зам.-министрите Атанас Костадинов /МОСВ/, Мария Дивизиева /МДААР/ и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Станимир Бързашки, както и председателя на икономическата комисия и депутат Йордан Цонев. На срещата-дискусия присъстваха над 250 представители на местната власт, неправителствените организации и бизнеса от Североизточен район на планиране.

В своето изказване премиерът заяви, че през периода 2007- 2013 г. България ще има възможност да усвои близо 7 млрд. евро от Структурните фондове и Кохезионния фонд и над 5 млрд. евро за развитие на селските райони и директни субсидии за земеделските производители. Той поясни, че реалният ресурс е над 12 млрд. евро, зощото държавата ще съфинансира проектите и поради това обема на средствата е по-голям. Министър-председателят посъветва представителите на местните власти да се насочат не само към ОП „Регионално развитие", а да подготвят проекти и по другите Оперативни програми. Също така той препоръча при разработване на големи проекти общините да работят съвместно и да привличат неправителствени, бизнес организации и университети.

Премиерът Станишев заяви, че целият процес на усвояване на еврофондовете ще има постоянен мониторинг и контрол. Той допълни, че документацията по всеки един проект ще се пази седем години след приключването му и тя ще може да бъде проверявана. В заключение Станишев призова участниците във форума да бъдат активни, да подготвят проекти и да кандидатстват с тях.

Министърът на финансите запозна присъстващите с бюджета на ЕС за периода 2007 - 2013 г. и изтъкна, че за първи път селскостопанския сектор отстъпва на второ място пред политиката за разтеж и заетост в духа на Лисабонска стратегия. Пламен Орешарски съобщи, че нституционалната рамка по процеса на усвояване на средствата в България е вече напълно изградена. В заключение финансовият министър каза, че в едно от следващите заседания на МС ще бъде прието с окончателните корекции Постановление за определяне на условията и реда за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС и от програма ФАР на ЕС.

Министрите и зам.-министрите на секторните министерства представиха Оперативните програми, след което беше открита дискусионната част на семинара.

В отговор на върос във връзка със забавените плащания по програма САПАРД, министър Кабил се ангажира, че в близките дни ще предложи нов изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", което е предпоставка за стартиране на разплащанията и сключването на договори по програмата.

Директорите на дирекции „Управление на средствата от Европейския съюз" и „Национален фонд" в министерството на финансите Боряна Пенчева и Силвия Инджова запознаха участниците във форума с критериите за избор на проекти, механизмите на финансирането и наблюдението им, с платежния процес и процеса на сертифициране на разходите.

(Министерство на финансите)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.