Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
24-05-2007

Министерският съвет прие Постановление за определяне реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, финансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от Програма ФАР на Европейския съюз.

В 3-месечен срок от влизане в сила на постановлението ресорните министри трябва да одобрят типовите образци на формулярите за кандидатстване и насоките за отпускане на безвъзмездна финансова помощ. Едновременно с влизане в сила на постановлението, министърът на финансите ще одобри и препоръчителни образци на типови формуляри за кандидатстване.

Важните документи ще намерите на Портал ЕВРОПА:

Препоръчителни образци на типови формуляри за кандидатстване (подлежащи на одобрение от министъра на финансите):

Целта на постановлението е осигуряване на ефективен и ефикасен процес на избор на проекто-предложения при спазването на принципите на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

С приемането на постановлението ще се въведе единна нормативна уредба по отношение на процедурите за избор на проекти от страна на Управляващите органи на Оперативни програми и Изпълнителните агенции по Програма ФАР, като по този начин ще се улесни и унифицира дейността на всички секторни министерства, отговорни за управлението на Структурните инструменти и Програма ФАР на Европейския съюз. Нормативният акт е насочен не само към секторните министерства, отговорни за отпускането на финансовия ресурс, но и към потенциалните бенефициенти - местната власт, бизнесът, не правителствения сектор, които въз основа на уредения в постановлението механизъм ще бъдат информирани за техните права и отговорности по време на процеса на кандидатстване и последващата селекция на проектните предложения. Решението на правителството има важно значение и за дейността на одитиращите органи, които ще осъществяват контрол върху процеса на отпускане на безвъзмездната помощ на база нормативно уредени процедури, единни за всички отговорни институции.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.