Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2007

ПРОЕКТИТЕ ПО ГРАНТОВИТЕ СХЕМИ ПО ПРОГРАМА ФАР СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В МОМЕНТА

Подготвените кандидатури ще могат да кандидатстват за средства от европейските Структурни и Кохезионен фондове.

Проектите по грантовите схеми от програма ФАР, чиято цел е да подпомогнат кандидатстващите при процедурите за финансиране със средства от европейските Структурни и Кохезионен фондове, се разглеждат в момента в съответните министерства. Тази информация беше потвърдена от представителите на министерството на икономиката и енергетиката Владимир Бобев, министерството на регионалното развитие Антонина Тончева и министерството на финансите Гергана Митрева в Шумен по време на семинара за запознаване на бизнес общността с механизма за усвояване на близо 7-те млрд.евро от Европейския съюз за следващите 7 години. Семинарът е част от кампанията „Бъдете активни", която е организирана от министерството на финансите.

Това се казва в съобщение на Българската стопанска камара БСК.

Българският бизнес има реални шансове да усвои голяма част от средствата, предвидени за България за периода 2007 - 2013 г. от европейските Структурни и Кохезионен фондове. Това съобщи в Шумен по време на семинар за усвояването на средствата от ЕС Камен Колев, управител на Българската стопанска камара. Семинарът е част от информационната кампания на министерството на финансите „Бъдете активни", чиято цел е да запознае широката общественост с възможностите, които предлагат 7-те млрд.евро, които страната ни има възможност да усвои по седемте оперативни програми в рамките на първите 7 години от еврочленството ни.

Според национално представителното проучване на Министерство на финансите, близо половината от бизнес общността (47%) има намерение да кандидатства с проекти по оперативните програми. От изследването, проведено в периода февруари - март 2007 г., става ясно, че неправителствените организации имат най-голямо намерение да кандидатстват (82%), следвани от представителите на местните власти (67%). Липсата на практическа информация за механизма на усвояване е посочена като най-голяма трудност (62%). В следствие на това кампанията „Бъдете активни" се явява като естествен отговор на необходимостта на бъдещите бенефициенти. Крайната цел на кампанията е да информира по-добре хората с възможностите, които предлагат еврофондовете, което от своя страна ще увеличи шансовете за по-добро усвояване на средствата. Ефектът от това ще е значителен ръст със социален и икономически аспект.

Готовността на бизнеса за усвояване на европейските средства може да се изведе от проектите, които са били подадени за грантовите схеми по програма ФАР, обясни още Колев. В сегмента на консултантските услуги представителите на бизнеса са подготвили 1443 проекта, от които са одобрени и се изпълняват 194. Според Колев причината за неприемането на всички проекти е, че средствата са били ограничени. Финансовата перспектива пред България за периода 2007 - 2013 г. е точно обратната - на страната ни се предлага огромен обем средства, които трябва да се усвоят за седемгодишния период.

Опитът, който България има с предприсъединителните фондове, е използван в създаването на механизма на работа със Структурните и Кохезионния фондове. Правителството постигна доста облекчения в режима на усвояването. Едно от тях е т.нар.правило N+3, което означава, че проектът, с който се кандидатства, трябва да бъде изпълнен за срок от три години. Този режим е предвиден за периода 2007 - 2009 г., за да улесни получателите на европейските средства. В това отношение България е привилегирована, защото за останалите държави този срок е две години.
Средствата за одобрените проекти ще се изплащат в българска валута. Това решение също е метод за улеснение на получателите. Средствата от ЕС пристигат в България в евро - разликата във валутния курс ще се поема от държавата, а не за сметка на бенефициента.

Бизнесът има четири важни роли в усвояването на Структурните фондове и Кохезионния фонд, подчерта още Камен Колев. Първата е, че той би могъл да бъде пряк бенефициент по две оперативни програми - „Конкурентоспособност" и „Човешки ресурси". Втората, която позволява на бизнеса да бъде единствено изпълнител е, че това са фондовете, които ще предоставят средства за подобряване и изграждане на инфраструктура и в областта на екологията. Консултантската дейност е една от сериозните перспективи в усвояването на европейските пари. Партньорството с общините, което ще бъде насърчавано от Европейската комисия, е друга насока, в която бизнесът може да се развива.

Повече от 50 представители на бизнеса от шуменския регион участваха в семинара, организиран от БСК в рамките на кампанията на Министерството на финансите „Бъдете активни!"

Семинарът беше открит от зам.-председателя на БСК Камен Колев, а представители на Министерството на икономиката и енергетиката и на Министерството на труда и социалната политика представиха възможностите за участие на бизнеса с проекти по оперативни програми „Конкурентоспособност" и „Човешки ресурси".  Антонина Дончева от Министерството на регионалното и развитие и благоустройството разясни възможностите за взаимодействие между общините и бизнеса при разработването и реализирането на проектни идеи. Гергана Митрева от Министерството на финансите представи общите условия и параметри за усвояване на еврофондовете, както и препоръчителните образци на типови формуляри за кандидатстване, които подлежат на окончателно одобрение от Министъра на финансите.

Формулярите за кандидатстване по схемата за безвъзмездна помощ и за финансиране на инвестиционни проекти, както и за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти, могат да бъдат изтеглени от специализираната рубрика на Портал ЕВРОПА.

(Българска стопанска камара)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.