Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
14-07-2007

МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ

Асоциация Българска бизнес мрежа /ББМ/ започна серия работни срещи под заглавие „Моят бизнес в Европа".

Целта е членовете на сдружението- мениджъри на малки и средни предприятия от цялата страна, да получат практически съвети и богата информация за европейските оперативни програми, за начините за кандидатстване, за процедурите, за възможностите за финансиране на техните проекти и идеи, съобщават от пресцентъра на ББМ.

„Тези срещи са от особено значение за нашите компании, заяви членът на Управителния съвет на ББМ Неделчо Неделчев. По думите му, българският малък и среден бизнес усилено и отговорно се подготвя за кандидатстване по линия на Европейските оперативни програми. „Въпреки, че сезонът не е активен, мениджърите на българските компании полагат усилия, мобилизират екипите си, търсят практическа информация за фондовете, сформират експертни групи, повишават своята компетентност и са мотивирани да се включат активно в кандидатстването с проекти за финансиране от ЕС. Възможностите, които ни се отварят, са уникални и ние трябва максимално да се възползваме от тях. Надяваме се и държавната администрация да полага същите усилия, за да не се окаже наесен, че бизнесът е по-подготвен от нея", коментира Неделчо Неделчев.

В продължение на 7 семинара членовете на ББМ ще се запознаят в детайли с всички оперативни програми. За целта ББМ привлече утвърдени консултанти и експерти с дългогодишен опит в тази област. На проведената първа среща бе разгледана програмата „Конкурентноспособност на икономиката", която разполага с  обща сума от  1 646 000 000 eвро.

Присъстващите собственици на фирми се запознаха с процесите на съставяне и разпределение на бюджета на Европейския съюз, с фондовете, които финансират оперативните програми, с приоритетните политики на съюза. Мениджърите дискутираха шансовете на фирмите в 6-те планови района в България, възможностите за кандидатстване и финансиране на техни конкретни идеи в различни сфери на българската икономика, опциите за европейска подкрепа за клъстъри, иновационни технологии, връзката на науката с конкретни бизнес-проекти и др., както и на какъв вид подкрепа могат да разчитат от оперативна програма „Конкурентноспособност на икономиката".

Както е известно, в България ще се работи с европейско финансиране по два национални стратегически плана и седем оперативни програми с общ бюджет на стойност повече от 11 милиарда евро. Те обхващат широк кръг от възможности както в обществения сектор, така и бизнеса. В този смисъл малките и средни предприятия са едни от важните получатели на финансовата помощ. 

Основната препоръка, отправена към участниците в срещата във връзка с тяхната подготовка за предстоящото кандидатстване беше фирмите да развият стратегиите и бизнес плановете си минимум със срок 2 години, защото процедурите за кандидатстване и последващо управление на проекти отнемат време и реалните резултати могат да се усетят по- късно. Освен това всеки управител или собственик на фирма трябва да се подготви за конкретния си проект с предпроектно проучване и експертизи, да се води адекватна вътрешно фирмена статистика, която да позволи на компаниите да представят себе си по адекватен и професионален начин.

Следващата среща ще е през септември и ще е посветена на възможностите, които предоставя оперативната програма „Човешки ресурси" пред бизнеса у нас.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.