Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
09-05-2007

ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА ОТГОВАРЯ НА ИНТЕРНЕТ-ПОТРЕБИТЕЛИ

Гергана Грънчарова: Всички листи на всички партии - вж europe.bg!

голям размер
Така отговори по време на интернет-дискусия г-жа Грънчарова на въпрос на интернавта Весо, който гласи: "Живея в Германия и ме интересува къде мога да намеря листи с кандидатите за евро-депутати.В страницата на посолството има информация КАК се гласува, НО кандидатите НЕ са упоменати никъде!"

Портал ЕВРОПА благодари на министър Грънчарова за това, че се позовава на нас и нашата инициатива "Осемнайсетте: кои да са?".

Тук поместваме въпросите и отговорите, свързани с политическата партия, към която принадлежи министърът по европейските въпроси, дадени от Гергана Грънчарова по време на интернет-дискусията, провела се на 9 май 2007 г.

Бележка на редакцията: въпросите и отговорите, свързани с въпросите на европейската интеграция на България, ще откриете в рубриката "Събития" на Портал ЕВРОПА.

    • Какво представлява инициативата "Осемнайсетте: кои да са?" можете да си припомните ТУК, а ако искате да гласувате онлайн за предпочитана листа и кандидат - моля посетете ТОЗИ линк.
    • Портал ЕВРОПА припомня, че всеки читател продължава да има възможност да отправя въпрос или да изразява мнение чрез нашия сайт или направо на редакционната електронна поща.

Румен: Като член на НДСВ и делегат на първия конгрес на НДСВ искам да Ви попитам какво е отношението на държавата и на НДСВ към регионалната политика, която е приоритет на ЕС? Има ли нужда от специален закон за развитие на селските и пограничните райони?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Румене, НДСВ е най-искреният и последователен привърженик на повишаване ролята на регионите. Примери - НДСВ предложи конституционната промяна за децентрализация, събуди общественият дебат по темата, предложи в своята листа от кандидати за евродепутати представители на практика на всички региони. Аз самата съм убеден привърженик на тезата, че бъдещето принадлежи на регионите

Strateg: нека да обясни как Биляна Раева "изплува" като водач на листата - тя беше сравнително, да не кажем, че изобщо не беше популярна. защо в листата на НДСВ няма знакови фигури на избираеми места

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Уважаеми Стратег, за първи път на тези избори може преференциално да определяте свой фаворит в листата на която и да е политическа партия. Смятам, че в листата на НДСВ има знакови фигури. По отношение Биляна Раева - поздравявам я за храбростта да стане водач на листата на НДСВ.

Румен: С какво могат тези избори да допринесат за благото на държавата ни? Не са ясни инициативите и ефектите от тях на българските евродепутати. Досега твърде малко знаем за тях. Защо се получава така?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Привет, Румене! ЕП е единствената европейска институция, която най-прогресивно увеличава своите правомощия. Българските евродепутати (надявам се сред тях да има и личности) ще участват в изработването на европейския бюджет от около 100 милярда евро годишно, ще участват във формирането на европейското правителство (ЕК), ще говорят за България от най-високата трибуна (представете си колко е важно как точно говорят!), ще правят новите политики на самия ЕС, ще дискутират бъдещето на общата селскостопанска, енергийна, регионална политика... Да спра ли дотук?!

Strateg: Накъде върви НДСВ? колко места ще вземат и дали очаква сътресения след изборите?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Стратег, дадох отговор вече на този въпрос. НДСВ върви нагоре и това се отчита и от социолозите

kosio: не е ли днес момента да се обясни ЗАЩО тези избори са важни за България. И какви са вашите прогнози за избирателната активност. Как Европа би оценила една слаба избирателна активност и липса на интерес?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: Косьо, убедена съм, че ако всеки един от нас няма собствено обяснение за важността на тези избори, ще ни е много трудно в оставащите две седмици да обясним защо това е важно. Да избираш е ВЛАСТ,по-мощна от всички останали. Толкова много хора са дали живота си, за да имаме избирателно право. Използвайте го. Моята прогноза е, че избирателната активност ще опровергае най-мрачните прогнози за пасивност. Ние сме Европа и най-важна ще е нашата оценка

Иванов: Мислите ли, че НДСВ ще успее да вкара и един депутат на тези избори?

МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: НДСВ ще има точно толкова евродепутати, за колкото избирателите ни дадат доверие. Вчера във Файненшъл таймс имаше нещо много впечатляващо сред коментарите за победата на Саркози - че за да спечелиш избори, както и за да извършиш убийство (надявам се, имате чувство за хумор) ти трябват само три неща - средство, мотив и шанс. Стоим зад нашите кандидати, те са мотивирани да спечелят и да работят, давайки всичко от себе си. Надявам се шансът да е на наша страна. но първо трябва да убедим българите, че е ВАЖНО да гласуват

София: А тези избори не са ли поредното ограбване на държавата за високи заплати на тъпи депутати??????

Trifonov: Смятате ли, че тези избори ще помогнат Европа да научи, че Букурещ не е столица на БЪЛГАРИЯ?

Румен: Г-жо Грънчарова, моля да ми отговорите на моите въпроси, зададени по-долу.Член съм на НДСВ и делегат на първия конгрес на НДСВ

evrophil: Ще се съгласите ли, че изборите за евродепутати у нас в никой случай не са честни, след като достъпът до мас-медиите е така скъп, че на практика е въведен ценз за богатство за да можеш да споделиш възгледите си със сънародниците си?Ще ни подскажете ли как малка партийка да осигури 1 милион лева за реклама?Ако не-ще се борите ли за непризнаване на резултата от изборити?

Denev: Не трябва ли НДСВ да напусне правителството точно сега, може би ще привлечете повече симпатизанти на изборите?

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.