Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
17-05-2007

ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ ОТГОВАРЯТ НА ЧИТАТЕЛСКИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Вижте какво попитаха читателите кандидатите за евродепутати от ДСБ, и какво отговориха от партията с бюлетина номер шест!

Александрина Вълчева, Плевен: "Вашата листа е от 12 човека. Защо? Другите са по 18 души, само тази на Софиянски е по-къса от вашата."

Едва ли това е най-важният въпрос в случая. Ясно е, че няма да има политическа партия в България, която да успее да спечели всичките 18 места в европарламента. Иначе би било много опасна тенденция. Ние от ДСБ сме наблегнали предимно на качеството на хората в листата и начина на тяхното подреждане. В нашата листа има хора доказани професионалисти, почтени и достойни, които могат да защитават националния интерес, така както го разбираме ние.

От друга страна ние бяхме единствената партия, чиито членове излъчиха и подредиха листата чрез вътрешнопатийни регионални събрания. Кандидатите на ДСБ се превърнаха в екип и изградиха приятелства. Нещо което в другите листи липсва. Другите бяха подредени „на тъмно" по кабинетите и повечето от тях дори не се и познаваха преди тази кампания.

Спас Минев, София: "Как скандалът между българските институции се отразява на положението на страната ни в ЕС? И могат ли  евродепутатите по някакъв начин да предотвратяват подобни скандали?"

Разбира се, разрастващият се скандал между българските институции няма да остане незабелязан от Европа, още повече, че става в момент, в който България се проверява за изпълнение на неизпълнени условия за борба с корупцията и с престъпността, условия, които са поставени от Европейския съюз. Желанието на управляващите да поканят представител от Европейския съюз, който едва ли не да надзирава, е доказателство за стремежа им да отвлекат вниманието на хората и ако е възможно да прехвърлят на друг отговорността. Както и е ярко признание за неспособността им да се справят с проблемите на корупцията и организираната престъпност. Всъщност няма и как да се справят защото това ще означава да ударят по собствените си интереси. Видяхме Симеон Скаскобургготски на снимка рамо до рамо с последния екзекутиран и свързан с организираната престъпност Александър Тасев.

Подобни скандали могат да бъдат предотвратени само със смяна настоящото управление. Могат да бъдат изкоренени ако се управлява отговорно и от почтени хора, а с обвързаност от мафиотски обръчи от фирми.

Камелия Маринина, Варна: "Във вашата листа няма човек от агентурата на ДС, но ако имаше какво щяхте да предприемете: да му дадете "втори шанс" или  да го отстраните от листата?"

Единствено кандидатите за членове на Европейския парламент от ДСБ  (както всъщност и тези, които се кандидатираха за депутати в българския парламент от името на партията на парламентарните избори през  2005 г.) преминаха предварителна проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и чак след това бяха официално кандидатирани и регистрирани в ЦИК. 

Ние нямаме намерение да даваме „втори шанс" на никого, който е свързан с бившия репресивен комунистически апарат. Нямаме намерение да стоим безучастни, когато управляващите възнамеряват да честват 60 години от основаването на 1-во Главно управление на ДС. Ще се борим срещу опитите за реабилитация на стария режим.

Владилена Кузманова, София: "Не е ли много лош сигнал за европейците това, което се случва с българските институции?"

Безспорно, това е лош сигнал, който идва в момент в който България се проверява за изпълнение на неизпълнени условия за борба с корупцията и с престъпността, условия, които са поставени от Европейския съюз. Между институциите и по улиците се води мафиотска война. Министър от БСП и председател на Софийската организация признава, че атаките идват от крилото в БСП свързано с Държавна Сигурност. Другите партньори в коалицията се държат сякаш нямат нищо общо с това правителство, като наблюдатели, които дават оценка и правят прогнози. Крият се, защото единственото общо нещо което имат помеждуси е властта, за която се са вкопчили на всяка цена.

Неджиб Мустафа, Кърджали: "Отношенията Русия - ЕС, и Турция - ЕС са едни от водещите ви тези в кампанията, какво ги прави толкова важни за ДСБ?"

Водещо място в предизборната програма на ДСБ заема българският национален интерес. В този смисъл темите Русия - ЕС и Турция - ЕС не се засягат самоцелно, а единствено и само от гледна точка на националния ни интерес. ДСБ се противопоставят срещу възстановяването зависимостта на България от Русия и настояват Турция да прекрати да се намесва в българската политика чрез подкрепа за ДПС и неговите обръчи от фирми.

Oще за кандидатите за евродепутати от листата на ДСБ, както и попълнените от тях Въпросници на евродепутата, можете да видите ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.