Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
06-06-2007

РУМЯНА ЖЕЛЕВА - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В ГРУПАТА НА ЕНП-ЕД НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА

До края на седмицата ще е ясно кой от новите ни десни евродепутати в коя комисия на ЕП ще членува.

Петима нови членове на Европейския парламент се присъединиха към групата на ЕНП-ЕД днес, след като Групата на ЕНП-ЕД гласува присъединяването с аплодисменти на петимата български членове - Румяна Желева, Николай Младенов, Душана Здравкова, Петя Ставрева, Владимир Уручев.

Председателят на групата на ЕНП-ЕД Жозеф Дол лично ги посрещна още преди вота. "Поздравявам ви с успеха ви в европейските избори в България и ви приветствам с добре дошли в нашата група. Вярвам, че ще защитавате ефективно интересите на българските граждани и ще работите за създаването на сплотено и мощно център-дясно, което да има шанса да управлява България." Новите членове бяха представени от Мария Капон, бивш председател на българската делегация в групата на ЕНП-ЕД в ЕП.

Това се казва в прессъобщение на ЕНП-ЕД.  Християндемократите остават най-влиятелната политическа група в ЕП с 278 членове от всичките 27 държави-членки, подчертават от групата.

Румяна Желева бе избрана единодушно за председател на българската делегация. Младата дясно-центристка българска делегация ще покрива ключови теми в дейността на Европейския парламент - регионално развитие и земеделие, вътрешен пазар, правосъдие и вътрешни работи, индустрия и енергетика. Парламентарните комисии на всеки един от тях ще бъдат уточнени до края на тази седмица.

Портал ЕВРОПА припомня, че фамилната снимка на избраните депутати от България с председателя на ЕП Пьотеринг е насрочена за 17:20 часа пред пленарна зала. Всяка от политическите групи в ЕП приветства новодошлите в нея членове от България и Румъния по случай началото на техния мандат.

Мандатът на осемнайсетте започва на 6-ти юни в Брюксел и съвпада с началото на допълнителната сесия. Днес и утре в Брюксел се провежда двудневна пленарна сесия на Европейския парламент.

Сесията се откри с приветствие в пленарна зала на председателя Ханс-Герт Пьотеринг към избраните на 20 май нови 18 български евродепутати.

Пьотеринг приветства първите пряко избрани български членове - "повече от 60 години бяха необходими на страната отново да се присъедини към свободна Европа". Той припомни древната история на България и подчерта, че страната с богатото си духовно и културно наследство обогатява Съюза. Пьотеринг благодари най-вече на българския народ за  усилията и готовността за реформи през последните години и големия напредък, постигнат за много кратко време. Той пожела на новите членове много успех, бързо и успешно да се интегрират в работата на Парламента и да могат с работата си да имат конструктивен принос в полза на избирателите им и на европейския проект. "Вие ще бъдете гласът на българските граждани в ЕП и ще защитавате техните интереси. Нека работим заедно за бъдещото развитие на нашия общ дом Европа".

ФОКУС: Членството на политическа партия ГЕРБ в Европейската народна партия беше основна тема на разговорите между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Вилфрид Мартенс, президент на ЕНП в Европейския парламент и Антонио Лопез, генерален секретар на ЕНП. Това съобщиха от ГЕРБ, цитирани от ФОКУС. Двамата представители на ЕНП поздравиха ГЕРБ за невероятните резултати от изборите за евродепутати и изразиха задоволството си, че именно ГЕРБ е успяла да отсрами поведението на десните партии. „Изключително сме радостни, че спечелвайки на изборите за евродепутати, ГЕРБ сложи край на 10-годишното лутане на десните партии. Радостни сме, че ГЕРБ беше партията, която категорично се заяви като алтернатива на управляващите. Това е твърда и ясна позиция, която ние оценяваме подобаващо", бяха категорични Мартенс и Лопез. Двама изразиха убеденост, че ГЕРБ ще бъде достоен член на голямото европейско семейство.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.