Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
25-09-2007

БЪЛГАРСКИТЕ ДЕСНИ ЕВРОДЕПУТАТИ ПИТАТ МИНИСТЪР МАСЛАРОВА ДАЛИ СА ЗАБРАВЕНИ ИЗОСТАВЕНИТЕ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ

Българските евродепутати,  членове на групата на ЕНП-ЕД изпратиха днес две писма с питания към Министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и председателя на държавната агенция за закрила на детето, по повод излъчения на 13 септември 2007г. репортаж по ББС 4 "Изоставени деца на България". Окаяното състояние на дома в село Могилино и безнадеждността в детските лица предизвика многобройни реакции на критики и възмущение, адресирани до българските евродепутати.

Румяна Желева, председател на българската делегация в ЕНП каза:

"Въпреки, че грижата за децата фигурира като приоритет в програмата на това правителство, то сякаш е оставило на изживяване домовете за изоставени деца в България. Няма да допуснем, фактите, направени публични от чуждестранни медии да бъдат държани на страна от общественото внимание в България, която е редно да бъде правова държава членка на ЕС."

Десните български евродепутати Румяна Желева, Николай Младенов, Петя Ставрева,  Душана Здравкова и Владимир Уручев отправят следните въпроси към Масларова и Местан:

"Какво конкретно ще бъде направено сега както по този случай, така и за другите домове в подобна ситуация в България?

Какви мерки предвижда правителството за деинстуционализиране на децата със специални нужди и какви алтернативни форми на грижа, които отговарят на европейските и международни изисквания ще бъдат приложени?"

В заключение десните евродепутати заявяват, че сигурността и грижата за семейството и децата са част от разбирането им за християнски ценности. Те настояват за отговор в кратки срокове и доказателства, че тези ценности са неделима част от политиката на българската държава.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.