Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
21-11-2007

ПОЛОЖИТЕЛЕН ВОТ ЗА ПОПРАВКИТЕ НА ЕВРОДЕПУТАТА ЕВГЕНИ КИРИЛОВ В ПОДКРЕПА НА ВИНОПРОИЗВОДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ

На днешното си заседание Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския Парламент прие доклада с предложенията за изменения по проекта на "Регламент на Съвета относно общата организация на пазара на вино", съобщават от групата на ПЕС.

Гласуването на документа в пленарна зала е предвидено за заседанието на Европейския парламент на 11 декември в Страсбург.

Промените по проекторегламента за пазара на вино, които внесе евродепутатът Евгени Кирилов бяха приети с абсолютно мнозинство от депутатите на Комисията по земеделие и развитие на селските райони като част от компромисните изменения, предложени от докладчика г-н Кастилионе.

С положителния вот беше постигнат успех в защита на интересите на българските винопроизводители. Съгласно изменените текстове допустимият процент за обогатяване на виното в зона С, в която попада България, се променя от 1% vol. на 2 % vol., а в години с неблагоприятни климатични условия този процент нараства до 3% vol.

От съществено значение е запазване на обогатяването на вино със захароза за регионите, в които това е традиционна практика, какъвто е случаят с нашата страна. Отхвърленото предложение на Европейската комисия за забрана на захарозата беше в интерес на производителите от южните страни на Европейския съюз, от които българските и производителите от другите страни членки щяха да бъдат принудени да купуват по-скъпата до 2,5 пъти гроздова мъст за обогатяване. По този начин се застрашаваше конкурентността на българските вина и рентабилността на българското винопроизводство.

Поправки в защита на захарозата бяха внесени от депутати от Франция, Люксембург, Унгария Германия, Великобритания, Ирландия, Румъния и Гърция.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.