Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
15-12-2007

ПИЛОТНИЯТ ПРОЕКТ ЗА МОНИТОРИНГ НА ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН В БЮДЖЕТА НА ЕС ЗА 2008 Г. СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ЗНАЧИМОСТТА НА ТОЗИ РАЙОН ЗА СЪЮЗА

Европейският парламент гласува на 13 декември бюджета на ЕС за 2008 г. като сред одобрените изменения е и предложението, внесено от членът на ЕП от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Маруся Любчева.
Приемането на предложението за пилотен проект за "Мониторинг на околната среда в Черноморския регион и Обща европейска рамкова програма за развитие на Черноморския регион" на обща стойност 1 млн. евро в гласувания бюджет на ЕС за 2008 г. е свидетелство за значението на Черноморския регион за развитието на ЕС и необходимостта от мерки за гарантиране на сигурността и устойчивото развитие на региона. Това заяви вносителката на предложението Маруся Любчева, член на Европейския парламент от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Предлаганите в проекта действия са насочени към необходимостта от мониторинг и контрол на околната среда в Черноморския регион поради високата степен на интензифициране на стопанската и промишлена дейност в този регион, създаващо заплахи и рискове, които могат да имат сериозни последствия за околната среда. Като област с голямо геостратегическо значение, през чиято територия интензивно се транспортират енергийни ресурси, Черноморският регион има необходимост от сериозни проактивни мерки за предотвратяване на замърсяването, намаляване на рисковете за околната среда и осигуряване на устойчиво развитие.

Проектът предвижда да даде основа за изследвания и да проучи замърсяването на морската среда и околната среда по бреговата ивица, както и да съдейства за разработване на нови технологии за опазване на околната среда и почистване на замърсяване в извънредни ситуации. Сред заложените цели е и да се проектира и въведе интегрирана система за мониторинг на морската среда и бреговата ивица в региона, както и установяването на мрежа от съоръжения за динамично дистанционно наблюдение на системата "море -брегова ивица - река". съпътстващо постигането на тези цели, пилотния проект предвижда и да обучава кадри и подготвя персонал за същинското изпълнение на дейности, свързани с мониторинга.

Предложението за изменение на бюджет 2008 г. на евродепутата Маруся Любчева,беше внесено на 12 септември и беше подкрепено от Групата на ПЕС, след което премина успешно всички етапи на бюджетните процедури, като в хода на вземане на решение първоначално предложената стойност от 1,5 млн. евро бе редуцирана от Комисията по бюджети на 1 млн. евро.

Също по предложение на Маруся Любчева в периода 17-20 март делегация на Комисията по международна търговия ще посети България. В срещи и форуми в Бургас и София с представители на национални, регионални и местни власти, НПО и граждани ще бъдат обсаждани теми от политиката на ЕС за развитие на Черноморския регион.

"Важно е да отбележим нарасналото внимание от страна на ЕС към Черноморския регион след присъединяването на България и Румъния. Регионалното черноморско сътрудничество сред въпросите от първостепенно значение в дневния ред на външната политика на Съюза. Комисията по външни работи разработи доклад за нов регионален подход към Черно море, който е в процес на обсъждане в ЕП и е предвиден за гласуване в пленарна зала 16 януари 2008 г.", каза Маруся Любчева.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.