Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
19-12-2007

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ ОБСЪДИХА "МОГИЛИНО" СЪС СВОИ ДЕСНИ БРИТАНСКИ И ИРЛАНДСКИ КОЛЕГИ

Делегациите на ГЕРБ в ЕП и депутатите от ЕНП Ирландия и Великобритания обсъждаха политики за защита на децата в риск в България.

На 18 декември 2007г. по инициатива на г-жа Душана Здравкова (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) и Г-н Колм Бърк (евродепутат от Ирландия, член на ЕНП) бе организирана среща между евродепутатите от ГЕРБ и представители на ЕНП от Ирландия и Великобритания.

Срещата бе инициирана във връзка с широкия обществен отглас и множеството писма, отправени от граждани от Великобритания и Ирландия във връзка с излъчения филм от  ББС "Изоставени". На срещата, евродупутатите от ГЕРБ запознаха своите колеги със стъпките, предприети до момента за решаване на въпроса с дома в Могилино и изложиха своята програма за по-нататъшни действия, свързани с решаване на проблема в сектора в дългосрочен план.

Бяха споделени практики от опита на Ирландия и Великобритания в тази насока, като изрично бе подчертано, че България следва да работи по посока на промяна на обществената нагласа, намаляване на броя на институционализираните деца и увеличаване на броя на хората, въвлечени решаването на проблема. Г-н Бърк  се ангажира със споделянето на ирландския опит в сферата на обучението на социалните работници, работещи в специализираните заведения.

Тази среща бе началото от поредица от инициативи, които ще бъдат реализирани през 2008г. с цел, както на оказване на конкретна финансова и логистична подкрепа на домове в България, така и за изграждане и прилагане на кохерентна социална политика, реално осигуряваща правото на живот в семейна среда на децата в риск  в България.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.