Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
03-04-2008

ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ ОТГОВОРНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА В РАЗВИТИЕТО НА СЕЛСКИТЕ РЕГИОНИ

Европейският съюз да реагира на новите реалности, предизвикани от разрастването му от 15 на 27 страни-членки и европейските програми за развитие на селските райони следва да се координират по-ефективно с извършените дейности в рамките на регионалната политика, предложи на своите колеги депутатът Румяна Желева на заседанието на Европейския парламент в Страсбург. Сега средствата за развитие на селските региони се финансират по линия на общата селскостопанска политика, а не от структурните фондове. Така не се постига достатъчно добро обвързване на градската и селската проблематика. "Считам, че не отделен подход както досега, а един интегриран подход за сближаването и развитието на селските райони, отчитащ ролята на малките и средни градове в тях, ще подобри ефекта на европейската помощ и ще допринесе за подобряване на условията на живот, в това число и на жените в селата", посочи Желева.

Като член на комисията по регионално развитие от България Желева насочи вниманието върху факта, че селските райони имат различен потенциал за развитие. Най-голям проблем пред развитието на селските райони в България например представлява лошата инфраструктура, както и липсата на публични услуги в селата. Осигуряването на транспортна и социална инфраструктура, достъпни социални услуги в селата като помощ в отглеждането на деца, грижи за възрастни и болни хора, комуникационни услуги като достъп до Интернет и изграждането на културни и спортни клубове е нещото, което със сигурност би допринесло за повишаване качеството на живот в селските райони. В това отношение адекватната подкрепа за селските райони посредством финансиране от европейските фондове е от първостепенна важност.

Спирането от страна на ЕК на средства по САПАРД за България е тежък удар не само срещу селскостопанските производители, но има индиректно отражение върху качеството на развитие на селските райони. Като добавим забавянето на старта на оперативната програма за развитие на селските райони, можем да поставим справедливия въпрос, какво прави българското правителство за българското село и каква стратегия следва за хората, които живеят там. Изследвания, проведени в българското село, както и моите лични наблюдения показват, че по отношение на жените живеещи в българските села спешно се нуждаем от стратегия и мерки, които да разширят възможностите им за избор. Избор относно това, къде и какво да работят, да продължат да учат, да отглеждат сами децата си или да ползват обществените услуги за това. В това отношение България е много далеч от всякаква европейска визия и политика за жените в селските региони. Еврокомисарят по селскостопанската политика изрично подчерта, че отговорността за разработването и прилагането на такива политики е на националните правителства и те не бива да прехвърлят отговорността на ЕС, подчерта Румяна Желева.

(материалът е от информационния бюлетин на депутата Румяна Желева)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.