Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
16-06-2008

Европейските социалисти призовават лидерите на ЕС да подложат бъдещето на Съюза на публичен дебат

Лидерите на страните-членки на ЕС бяха призовани да започнат публичен дебат за това, какъв Европейски съюз искат. Призивът на лидера на Групата на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц, беше отправен след като ирландският министър на правосъдето Дърмът Ахърн заяви, че неофициални резултати сочат, че Договорът от Лисабон е бил отхвърлен на произведения национален референдум.

"Ако Договорът е бил отхвърлен от ирландския народ, значи Европейският съвет следващата седмица трябва да даде насока за бъдещето. Ирландското правителство ще трябва да изиграе решаваща роля в определянето на това, какво искат да правят при това положение и да осигурят насока за това, как трябва да продължи Европейския съюз", заяви Мартин Шулц.

"Държавните и правителствените ръководители трябва да заявят публично какъв Европейски съюз искат. Не е достатъчно просто да се води подобен дебат при закрити врати в Брюксел. Те трябва да застанат открито и да заявят каква визия имат за Европейския съюз.

"Сега се нуждаем да продължим. Процесът на ратификация в останалите държави-членик трябва да продължи и Съветът на ЕС трябва да поеме отговорностите си", заяви още лидерът на социалистите в ЕП. "Фактът, че работещите хора в Ирландия се противопоставиха на Договора, показва, че се нуждаем от Европейски съюз с по-силно социално измерение - Европейски съюз, който отговоря на еждневните грижи на хората като нарастващите цени на храните и горивата", завърши Мартин Шулц.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.