Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
28-01-2010

Ивайло Калфин: Европейските граждани трябва да знаят, че средствата за АЕЦ "Козлодуй" се използват прозрачно и ефективно

На заседание на Комисията по индустрия, технологии и енергетика на Европейския парламент се проведе първият обмен на мнения във връзка с решението, което ще позволи отпускането на 300 млн. евро допълнителни компенсации на България за затварянето на четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Докладчикът Ребека Хармс, която е и лидер на Парламентарната група на Зелените в ЕП заяви, че би подкрепила отпускането на допълнителни средства, но преди това ще очаква отговорите на много въпроси от страна на ЕК по отношение на ефективността на подобни компенсации, както и на сигурността при изваждане от експлоатация на ядрени мощности.

В изказването си докладчикът за Групата на социалистите и демократите (С&Д) по този въпрос Ивайло Калфин подчерта, че допълнителните компенсации за АЕЦ "Козлодуй" са изключително необходими, за да се постави на еднаква основа отношението към България с това към Литва и Словакия, които също са били принудени да закриват ядрени мощности при влизането си в ЕС.

"Отпускането на допълнителни компенсации до края на 2013 г. е справедливо и следва да бъде решено максимално бързо. Същевременно напълно подкрепям искането на докладчика за максимална прозрачност при изразходването на средствата и за гарантиране на сигурността на гражданите. Очаквам ЕК и българското правителство да дадат изчерпателни отговори на поставените въпроси така, че процедурата да не се забавя и същевременно европейските, включително българските граждани да бъдат уверени в доброто използване на отпуснатите средства", посочи в изказването си Ивайло Калфин.

Очаква се до един месец докладът за допълнителните компенсации да бъде внесен в ЕП.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.