Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
14-09-2010

Ивайло Калфин: Неприемливи и необосновани са твърденията, че България и Румъния не са готови за Шенген

"Изразявам задоволство от реакцията на комисар Рединг и съм уверен, че дискриминацията по етнически и национален принцип е напълно неприемлива - изразили сме го като позиция на Делегацията на българските социалисти в ЕП, на Групата на социалистите и демократите в ЕП и в резолюцията на Парламента от предишната седмица."

Това заяви председателят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Ивайло Калфин (С&Д, БСП) по повод обявеното решение на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Франция заради експулсирането на роми то територията на страната.

"Намирам за напълно неприемливи и необосновани твърденията на министър Льолюш от вчера, че страните ни не са готови за Шенген", коментира Ивайло Калфин изявлението на френския министър по европейските въпроси Пиер Льолюш.

В свое изявление вчера, на въпрос каква е позицията на Франция относно включването на България и Румъния към пространството "Шенген", френският министър коментира, че "докато не са изпълнени всички условия по механизма за контрол, в някои области ще се срещат пропуски, включително контролът на външните граници на ЕС" (от страна на България и Румъния).

"Както България, така и Франция трябва да спазват по един и същ начин европейските норми. Абсурдно е въпросът с ромите и Шенген да се смесват, а проблемите да се решават с двойни стандарти. Мисля че Франция, която е страна-учредител на ЕС, трябва да бъде за пример в това отношение", заяви Ивайло Калфин.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.