Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-07-2007

Портал ЕВРОПА ви представя пълния текст на писмото, което българските членове на Европейския парламент, членове на Групата на ЕНП-ЕД и избрани с листата на ГЕРБ, изпратиха до всички депутати в нашето Народно събрание:

До
Народните представители
40-то Народно Събрание
София

Уважаеми дами и господа народни представители,

След като се запознахме с доклада на Европейската Комисия, считаме за свое задължение да Ви призовем да покажете политическа воля и действие, за да се противопоставите на корупцията и организираната престъпност

За поредна година тези два въпроса остават централен фокус в критиките на ЕК и на общественото внимание в България. Въпреки, че докладът отбелязва недостатъчен напредък или несвършена работа в области като селскостопански фондове, авиационна безопасност, здраве на животните, безопасност на храните и съдебна реформа, основното безпокойство се поражда от раздиращата обществото ни корупция, неразкритите тежки престъпления и неовладяната организирана престъпност.

Изводите в доклада се споделят от мнозинството български граждани. Например че:

- „напредъкът в борбата с тежките престъпления и организираната престъпност е недостатъчен"

- „поръчковите убийства продължават да будят голямо безпокойство, особено последните убийства на местни политици от януари насам. До момента няма възбудено съдебно преследване и произнесена присъда."

- "Скорошните скандали, в които са замесени високопоставени длъжностни лица от изпълнителната и съдебната власт в България, ще бъдат ключова проверка за ефективността на механизмите, създадени за разследване и ефективно наказание при престъпления, свързани с организираната престъпност и корупцията от големи мащаби. Реалната, осезаема мярка за успех остава броят на успешните съдебни дела и присъди."

- „ясната отговорност и координирането между институциите на усилията им в борбата с корупцията, са ключови за ефективното прилагане на антикорупционна политика"

Това е учтив начин да се каже, че в България реформите остават на хартия, създават се звена и се пишат стратегии, за да се отчете дейност, а не за да се свърши работа.

Най-същественият извод на доклада е липсата на политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност. Ако такава воля е налице, ще бъдат видими и резултатите от нея!

Ние, членовете на Европейския парламент от парламентарната група на ЕНП-ЕД, избрани с листата на ПП ГЕРБ, Ви призоваваме:

1. Да покажете ясна политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност, дори това да засяга интересите на Ваши партийни другари и спонсори.

2. Да изискате спешно изслушване на Министър-председателя и да инициирате обществен дебат по мерките, които правителството ще предприеме в изпълнение на препоръките на доклада.

3. Да осъществявате реален, а не формален контрол върху правителството и всички министри, от чието действие зависи прекратяването на срамната процедура за наблюдение върху България от ЕК.

4. Ако не можете да покажете политическа воля за решаване на проблемите с корупцията, неразкритите тежки престъпления и не овладяната организирана престъпност и не сте способни да контролирате действията на правителството, което мнозинството от Вас са избрали, да се разпуснете и да свикате извънредни парламентарни избори.

Вече няма извинения за несвършената работа.

С уважение,

Владимир Уручев

Душана Здравкова

Николай Младенов

Петя Ставрева

Румяна Желева

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.