Пътна безопасност / Български инициативи

  • A+
  • A-
12-05-2011

Кампания „Всички ние на пътя – звездата си ти“

Започва Десетилетието на активните действия за безопасност на движението по пътищата – 2011-2020. Седемкратният световен шампион от Формула 1 Михаел Шумахер посети Европейския парламент в Страсбург, където даде официалния старт на кампанията на ООН и Европейската комисия по пътна безопасност.

С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените Нации, периода 2011-2020г. е обявен за „Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата“. Това е предизвикано от всеобщата криза в безопасността на движението. Делът на пътнотранспортните произшествия като причина за смъртността на населението на земята непрекъснато нараства.

По време на визитата си в ЕП Михаел Шумахер се срещна с българския евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ), която преди дни обяви инициативата в България.

Шумахер сподели, че подкрепя кампанията, инициирана от госпожа Иванова и посочи, че е важно европейските политици да си сътрудничат с автомобилните конструктори, за да се осигури максимална защита за всички участници в движението. "Поздравявам Ви за добрата инициатива. Европа има нужда от такива кампании, които да накарат водачите да бъдат по-отговорни, когато шофират" сподели автомобилната легенда.

"Всеки участник в движението е важен, било то пешеходец или водач. Всеки трябва да осъзнае, че решенията вземани на пътя имат отражение и върху другите участници. Искаме да привлечем вниманието на хората, да ги накараме да се замислят. Благодаря на Михаел Шумахер за оказаната подкрепа и съпричастност", заяви българският евродепутат.

В събитието взе участие и президентът на ЕП Йежи Бузек. "Всички трябва да положат усилия и да бъдат по-съвестни шофьори. На някои места може да шофираме със 130 км в час, но понякога трябва се движим и с 30 км в час. Шофьорите трябва да спазват максималните скорости, защото така  могат да спасят човешки животи", сподели той.

Българската кампания „Всички ние на пътя – звездата си ти“ ще стартира официално през месец юни и ще продължи 6 месеца. Редица известни българи ще се включат в подкрепа на идеята. Първите посланици, които изразиха своята подкрепа са спортната звезда Стефка Костадинова,  телевизионната водеща от TV7 Миа Сантова, водещият на "Стани богат" Ники Кънчев и българската поп- изпълнителка Galia.

През изминалата година жертвите на ПТП в България са близо 1000, над 10 000 са ранените. В световен мащаб загиналите са 1.3 милиона годишно, а 50 милиона са ранените.

Целта на кампанията е да намали на половина пострадалите по пътищата в света, като по този начин за десетилетието ще се спасят над 5 милиона живота. Нека всички да докажем, че можем да бъдем отговорни участници в движението и да бъдем звезди на пътя!

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.