Парламент / Новини

  • A+
  • A-
06-03-2010

Обръщение на председателя на ЕП по повод Международния ден на жените

Председателят на ЕП Йежи Бузек направи обръщение по повод 8 март - Международен ден на жената, в което казва, че денят е създаден "... за да почетем тези, които имат най-голямо влияние в нашия живот".

"Жените са мнозинство в този свят. 8 март означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и равни възможности", каза Бузек, цитиран от Информационното бюро на ЕП в България.

Ето още цитати от изказването на Йежи Бузек:


Международният ден на жените е създаден, за да празнуваме тези, които имат най-голямо влияние в нашия живот. Жените са мнозинство в този свят. 8 март означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и равни възможности. Аз лично силно подкрепям данъчна система, при което колкото повече деца има в семейството, толкова по-малко данък трябва са се плаща. Това е необходимо от гледна точка на демографията в Европа. Европейският парламент активно участва в тези дискусии, включително като приема законодателство за равни възможности и предотвратяване на дискриминацията. Комисията по правата на жените е сред важните органи в този парламент. В една Европа, която бързо остарява, жените трябва да имат равен достъп до работни места и да бъдат професионално активни във всички сектори на икономиката. Трябва да бъде възможно всички жени да осъществяват своите професионални амбиции и едновременно с това да се грижат за семейства. Трябват ни повече и по-качествени услуги за отглеждане на децата. Нуждаем се и от еднакво заплащане и еднакво третиране. Насилието срещу жените за съжаление е все още нещо твърде обичайно в Европа. В края на миналата година Европейският парламент прие резолюция за премахване на насилието срещу жени. То е нарушение на основните човешки права. Общество, което позволява да съществува насилие е брутално, това не е обществото, в което желаем да живеем. Дългият път започва с малки крачки. Нека днес направим първите стъпки като развием плана за действия за предотвратяване на насилието срещу жени.

Припомняме, че ЕП пусна нова интернет-страница, посветена на борбата срещу насилието над жените. Сайтът е посветен на Международния ден на жената 2010. В течение на целия месец март тази страница ще отразява събитията в ЕП, отнасящи се към тазгодишната тема: прекратяване на насилието спрямо жените.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.