Парламент / Новини

  • A+
  • A-
18-05-2010

Метин Казак твърди за "тормоз над местната власт" в България пред евродепутатите в Страсбург

Евродепутатът Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) заяви в пленарната зала на ЕП в понеделник вечерта в Страсбург, че пледира българите "да не бъдат лишавани от основното човешко право на добро управление, под върховенството на закона, но съчетано с върховенството на правата на човека".

Той визира подписката на над 54 000 граждани против "административния тормоз" и множеството "тенденциозни проверки в общините с кметове от ДПС", за която Портал ЕВРОПА писа. Тази подписка бе връчена на евродепутата в Кърджали.

"В четвъртък вечерта, на 14 май в град Кърджали, в Южна България ми бяха връчени петдесет и четири хиляди подписа – събрани от граждани, които искат „Нормални условия за работа и силна местна власт”. Тази подписка е събрана от седемте общини на Кърджали. Хората подкрепят борбата срещу корупцията във всички нива на властта, но са против силовите методи и против зрелищните акции, чрез които изпълнителната власт изземва функциите на съда и прокуратурата", заяви Казак в Страсбург.

Ораторът даде за пример 138-те проверки, на които е бил подложен кметът на Кърджали през последната година, като 13 пъти е бил проверяван само по един отделен проект.

В 30-те общини с кметове от ДПС за по-малко от година е имало над 750 проверки, а в общините с кметове от ГЕРБ няма такива проверки, продължи Казак, цитиран от своите сътрудници. Пред евродепутатите той също заяви, че областната управителка на Кърджали не разрешила връчването на подписката да стане в сградата на областната администрация и се наложило срещата да се проведе на открито в центъра на града.

"Поех ангажимент да информирам европейските институции за този граждански протест", завърши Метин Казак.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.