Парламент / Новини

  • A+
  • A-
18-05-2010

ЕС иска да въведе общи правила за трансплантациите на органи

Общи стандарти в Европейския съюз (ЕС) за качество и безопасност ще улесняват донорството, трансплантациите и обмяната на органи между страните-членки. Това предвиждат промени в европейското законодателство, засягащо тези проблеми, съобщи пресслужбата на ЕП.

Дебатът по темата е във вторник, а гласуването ще се проведе в сряда на сесията в Страсбург.

Хората, които се нуждаят от трансплантация на черен дроб или друг орган, вече ще чакат по-малко за намирането на донор, ако депутатите подкрепят в пленарната зала компромисното споразумение между Парламента и Съвета за директивата, определяща стандартите за качество и безопасност на човешките органи за трансплантация. Членовете на ЕП ще гласуват и доклад по собствена инициатива относно Плана за действие относно донорството на органи.

Българският евродепутат Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) направи изказване за подобряване на организацията по донорство и трансплантация за нуждаещите се европейски граждани. Ето какво каза Вигенин:

Обсъждаме тема, която сама по себе си засяга пряко ограничен брой хора, в сравнение с други важни за здравеопазването в ЕС проблеми. От друга страна тя е обект на повишен интерес по две основни причини - първо, защото трансплантациите се възприемат като върхово достижение на съвременната медицина и второ, защото на практика всеки гражданин е потенциален донор и това повдига много въпроси от различно естество. Заедно с това искам да подчертая, че човешкият живот няма цена и всяко усилие, което може да спаси човешки живот, трябва да бъде направено.

Статистиката показва, че ситуацията е много различна в различните страни-членки. Има страни, в които е създадена добра организация по цялата верига Има други страни, където здравните системи изпитват огромни трудности и трансплантациите са по-скоро в графата медицинска екзотика. Там нуждаещите се са принудени да прибягват до "трансплантационен туризъм", с ясното съзнание за високия риск, за нарушаването на закона и етиката, за това, че техният живот е спасен с цената на друг, насилствено отнет или разбит живот.

Важно е да се избегне комерсиализацията на донорството и да се гарантира, че даряването на органи от живи донори е напълно безплатно, като се гарантират всички необходими грижи и компенсации за пропуснати доходи.

От особено значение е да се установи ясна система за проследяване на органите в рамките на ЕС, включително и след трансплантацията.

Смятам, че предложената Директива ще подобри достъпа на нуждаещите се европейските граждани до органи за трансплантация, ще повиши доверието в системата за донорство и ще насърчи обмена на добри практики, които да бъдат прилагани на национално равнище.

Реалните резултати от прилагането им обаче зависят от цялостното развитие на системата на здравеопазване.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.