Парламент / Новини

  • A+
  • A-
18-03-2011

Евродепутати питат как ще се измерват показатели като корупцията и организираната престъпност в страните - кандидати за Шенген

Комисията по вътрешен ред, свободи и сигурност на ЕП на свое заседание на 17 март обсъди доклад за установяване на оценка на прилагането на законодателството, свързано с Шенген. Румънският депутат от групата на Социалистите и Демократите, Йоан Енчу, заяви,че ще има технически проблеми с прилагането на такива критерии и зададе въпроса как може да бъдат измерени показатели като корупцията. Според много евродепутати от различни парламентарни групи, вкарването на такива критерии ще важи както за държавите - членки на Шенгенското пространство, така и на тези извън него.

Предвижда се докладът да добавя към сегашната система за оценка на готовността на страните-кандидати за Шенген, допълнителни показатели за работата на държавите-членки - пр. как по-точно да се провежда оценката; колко често да се прави тя и от колко експерти. Докладчикът по темата, Карлос Коельо (ЕНП, Португалия) подчерта, че този документ няма да засегне по никакъв начин присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Системата, която в момента се преразглежда и тепърва предстои да бъде приета, ще бъде въпрос, отделен от кандидатурите на България и Румъния.

Включването на критерии като оценка на борбата с организираната престъпност и корупцията в механизма би било възможно едва след промяна на европейското право, свързано с членството в Шенген. Това заяви пред Европейския парламент съветникът по въпросите на правосъдието и вътрешните работи към Работната група за оценка на Шенген (Sch-Eval) Мартин Шустр (Чехия). Неговият френски колега от работната група Патрик Дебаер допълни, че в момента се работи по техническите критерии, които могат да помогнат за определяне на показатели за корупцията и организираната престъпност. Други депутати от ЕП посочиха,че това ще засегне не само държавите-членки, които искат да се присъединят към Шенгенското пространство, но и тези, които вече са в него.

Докладчикът Карлос Коельо, и останалите членове на ЕП повдигнаха нови въпроси за процедурата на механизма за оценка готовността на страните - кандидатки за присъединяване към Шенген. Оживена дискусия предизвика въпросът дали ако механизмът бъде преработен, той да се прилага за страните, кандидатстващи за Шенген или трябва да се прилага и спрямо страни, вече влезли в него. Европейският парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, разглеждат възможността да включат критерии, като нива на организирана престъпност и/или корупция. И трите институции смятат, че трябва да се налагат сурови наказания на държавите-членки в случай, че те не успяват да охраняват по сигурен начин общите граници.

Съветът на ЕС и Европейската комисия споделят единната позиция, че не трябва да се прилагат еднакви механизми на оценка за държавите, кандидатстващи за Шенген от една страна и тези, които вече са членове, от друга. Трябва да съществува това ясно разделение на механизмите, защото критериите трябва да бъдат различни в двата случая.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.