Парламент / Новини

  • A+
  • A-
12-04-2011

Комисията по вътрешни работи на ЕП изслуша доклада за разширяването на Шенген

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент в Брюксел днес беше изслушан и обсъден докладът на докладчика от ЕНП Карлуш Коелю за "Пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и Румъния". Португалският евродепутат сподели колко е впечатлен от видяното в България и от постиженията на страната. Според него по някои показатели тя дори изпреварва настоящите членки на Шенген. Куелю бе категоричен, че "ЕП ще подкрепи България и Румъния в присъединяването им към Шенген."

Активно участие в дебата взеха евродепутатите от Мария Неделчева от ЕНП/ГЕРБ, и д-р Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП(ГЕРБ).

Двамата поздравиха г-н Коелю за отлично свършената работа и за обективността на доклада, който дава справедлива и обективна оценка на свършеното в България и Румъния.

Мария Неделчева намира за уместен предложения от докладчика специален план, който заедно със заключенията на комисията Ше-Вал не възпрепятства присъединяването на България и Румъния в Шенген. Според нея предложението ще позволи тяхното влизане и заедно с това ще предостави механизъм за по-нататъшни специфични мерки при нужда.

"Разбираемо е, че оценяващата Комисия по Шенген е загрижена за възможното усилване на миграционния натиск по границите. Това е предизвикателство и пред всички южни държави- членки. Българските власти съзнават добре този факт. Надяваме се, че мерките, които са предприети досега ще бъдат отчетени подобаващо. Всякакви условия в това отношение трябва да бъдат добре дефинирани, измерими и не трябва да стават извинение за ненужно забавяне на пълното присъединяване на България към Шенген", подчерта г-жа Неделчева.

"Най-важното е взетите решения да бъдат възможно най-справедливи. Влизането в Шенген е нещо много осезаемо и очевидно за гражданите. То е символ на Европа. Затова, не можем да кажем на гражданите: "Да, вие изпълнявате всички изисквания, но заради вътрешнополитически причини в Съвета няма да влезете в Шенгенското пространство". Ако направим това, ще утвърдим двойни стандарти и ще създадем Европа на две скорости." В тази връзка Мария Неделчева призова евродепутатите "да преразгледаме нашите механизми за оценка, защото сме много стриктни с новите страни-членки и много снизходителни към старите. В бъдеще, оценяващите доклади трябва да водят до реални мерки. Не можем да публикуваме порицаващи доклади и да ги заключваме предпазливо в някое чекмедже."

Според Андрей Ковачев процесът на оценка на България и Румъния трябва да завърши по същите критерии, по които е започнал. Той посочи, че оценката на последната експертна група е еднозначна - България и Румъния изпълняват критериите за членство и благодари на докладчика, че е отбелязал това в доклада си. "Всичко друго, излизащо извън тези критерии е в сферата на политиката и то на вътрешната политика на някои страни членки".

Д-р Ковачев е на мнение, че вместо да се правят краткосрочни сметки в сегашния момент на външни заплахи и страхове сред гражданите, "ние трябва да се мобилизираме и обединим в по- добро опазване на границите на цялото Шенгенско пространство, както и да се опрем на ефективни и работещи планове при кризи, каквато е очакваната имигрантска вълна, вече факт в някои страни."

Българският евродепутат настоява да няма двойни стандарти и ако има нови мерки, то те да да важат за всички страни членки - и старите, и за новите. "Членството в Шенген не е статично, а постоянно трябва да бъде защитавано и да се полагат усилия, за да можем адекватно да отговорим на неочакваните и променящи се предизвикателства."

Андрей Ковачев изтъкна, че България и Румъния са си свършили работа и сега надграждат и разработват планиране, което не е част от критериите за членство в Шенген. "Имаме нужда от план при извънредни ситуации, защото външните ни граници са обща и споделена отговорност. Ще се радвам, ако цялата средиземноморска граница на Шенген се охранява така, както България и Румъния охраняват черноморската граница".

По програма докладът на Карлуш Коелю ще бъде гласуван в Комисията LIBE на 2 май и ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала по време на юнската сесия на ЕП, която е от 6 до 9 юни. 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.