Парламент / Новини

  • A+
  • A-
03-05-2011

Обща декларация на българските евродепутати от Групата на ЕНП (ГЕРБ) по повод гласуването на доклада относно готовността на България за присъединяване към Шенген

Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) приветства днешното гласуване на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП, която прие с голямо мнозинство (33 - за, 3 - против и нито един въздържал се) доклада на португалския евродепутат Карлуш Коелю (ЕНП) относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Нашите евродепутати изказват особено задоволство от факта, че преди окончателното гласуване, членовете на комисията отхвърлиха и трите поправки на трима евродепутати от Групата на либералите, които имаха за цел да поставят под съмнение готовността на България и Румъния за приемане в Шенген и да отложат процеса на тяхното присъединяване.

Евродепутатите от ГЕРБ поздравяват колегите си от ЛИБЕ, гласували срещу поправката за корупцията, която няма място в доклада за България и Румъния. Темата за борбата срещу корупцията е част от набиращата сила дискусия по актуализацията на Общия европейски механизъм за оценка на Шенгенското пространство.

Българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ благодарят на своя колега Карлуш Коелю, който последователно, безпристрастно и аргументирано защити основните тези в своя доклад, че България и Румъния са изпълнили всички технически критерии за членство и че пред тях не трябва да се издигат никакви допълнителни бариери.

С днешния вот се дава зелена улица на гласуването на доклада в пленарна зала по време на юнската сесия на Европарламента, още преди следващото заседание на Съвета.

"Надяваме се, че страните-членки също ще постъпят справедливо, за да бъде взето политическото решение за приемането на двете държави в Шенгенското пространство още до края на тази година", коментираха евродепутатите Андрей Ковачев и Мария Неделчева, които взеха участие в днешното гласуване.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.