Парламент / Новини

  • A+
  • A-
26-05-2014

Ивайло Калфин: Политиката трябва да се прави в услуга на обществото

Няма да бъда депутат в следващия ЕП. В личен план обаче не съжалявам за избора, който направих, тъй като смятам, че политиката трябва да се прави в услуга на обществото, а не да се търсят просто властови позиции. Това заяви евродепутатът и водач на листата на АБВ за евровота от 25 май Ивайло Калфин. „Такива са правилата на играта. Този, който печели - печели, този, който губи се отдръпва и аз ги спазвам. Разбира се, винаги ще бъда на разположение с каквото мога да бъда полезен. Пожелавам успех на всички седемнадесет български депутати. Пожелавам им да възприемат една идея, която ние дадохме. Да се видят заедно, да потърсят националните приоритети и се надявам, че България действително може да има консолидирани, добри евродепутати“, заяви той.

Получихме резултат много по-нисък от очакванията ни. Направихме доста подробен и откровен вътрешен анализ. Крайният извод от него е, че сме решени да работим единно, като колектив, за да преодолеем слабостите, които ни попречиха да успеем на този вот. Отчитаме и факта, че имахме много малко време, за да покажем и докажем на хората, че ние сме алтернативата, която търсят, както и да преборим налаганото с всички възможни средства напълно погрешно мнение, че политическата битка в страната се води, едва ли не, само между две големи големи политически сили, заяви още Ивайло Калфин.

Сегашното управление не е добро. То е белязано от корупция и високомерие и демотивира хората в страната. Калфин бе категоричен, че БСП се е впуснала в абсолютно безсмислена предизборна битка с АБВ и е пропуснала шанса си да проведе истинска, насочена към хората кампания, базирана на отговорния политически диалог.

В резултат, ГЕРБ на практика спечели без никакви идеи за управление. Без никаква платформа, което означава и че те нямат никакви ангажименти пред обществото, за които да носят отговорност, добави Калфин. Той определи като притеснителни заявените от ръководството на партията на Борисов намерения за бързо и категорично връщане в управлението на страната и посочи, че това не отговаря на реалните нужди на обществото. „От впечатленията ми, от всички срещи и разговори в страната мисля, че голямата част от хората не искат избора им да се свежда между БСП и ГЕРБ, с някаква гарнитура от ДПС или примерно ББЦ, които не знам сега каква роля ще играят. Този избор не може да въодушеви когото и да било в държавата. Между другото двете партии заедно взеха по-малко от 50 процента от гласовете на избирателите, които гласуваха. Така че всички тези неща не трябва да ни говорят, че следващите управляващи едва ли не сега стоят и загряват до игрището. Всъщност това са добре познатия стар ГЕРБ и това не е пътя, който чакат хората“, заяви в заключение Калфин.  


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.