Парламент / Новини

  • A+
  • A-
17-09-2014

Отпадането на визите за Канада и САЩ ще гарантира равнопоставеност за всички европейски граждани и бизнеса

"Споразумението за свободна търговия с Канада е ключово за насърчаването на растежа и задълбочаването на отношенията ни. Повече търговия означава повече инвестиции и работни места", това заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Според българския евродепутат, който е член на Председателството на Европейския парламент, е важно достъпът до пазара на Канада да бъде еднакъв за целия ЕС, като за това трябва да бъдат отменени оставащите визови ограничения за някои от страните- членки, като България и Румъния.

"Близкото ни партньорство със САЩ и Канада предполага безвизов режим за всички европейски граждани. Това трябва да се случи възможно най-скоро", е категоричен г-н Ковачев.

Според него Европейската комисия трябва сериозно да работи над комуникационната си стратегия по търговските споразумения, за да се разсеят притесненията и страховете на европейската общественост и бизнеса.

"Енергийните ресурси на САЩ и Канада могат да са полезна алтернатива за Европа. В контекста на случващото се по източните ни граници, трябва да задълбочим северноатлантическото партньорство и в енергийната сфера“, е убеден българският евродепутат.

Очаква се споразумението за свободна търговия с Канада да доведе до ръст на търговията с 26 млрд. евро, като износа на ЕС ще се повиши с 24% или 18 млрд. евро. То е първото по рода си със страна от Г8 и в следващите месеци предстои да бъде подписано.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.