Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
19-10-2012

Кръгла маса: ОСП и образованието

Основният ни приоритет е да запазим сегашния бюджет от 418 млрд. евро и за новата обща селскостопанска политика. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на кръглата маса "ОСП и образованието", провела се на 14 септември в хотел Арена ди Сердика в София.

„Друг приоритет за бъдещата селскостопанска политика е нейното опростяване, за да може парите да достигат до бенефициентите по-бързо и по-лесно", подчерта зам.-министър Боянова. Премахването на осите и намаляването на броя на мерките също ще има положителен ефект по отношение на опростяването, като в същото време няма да се стесняват дейностите, които ще се финансират.

Като официален гост на кръглата маса присъстваше и еврoдепутатът Мария Габриел. Според г-жа Габриел приоритетите, които България отстоява при обсъждането на реформата на ОСП са запазване на бюджета на земеделската политика, повече справедливост при разпределението на директните плащания между новите и стари държави-членки на Европейския съюз, по-гъвкави зелени мерки и насърчаване на младите земеделски стопани, които да обхващат възрастова граница до 40 години.

В панела посветен на младите хора и образованието - „ОСП и образованието" официалният гост д-р Мая Нинова, държавен експерт от дирекция „Развитие на селските райони" към МЗХ, отговаряше на въпроси, свързани с лошата материална база, с която разполагат земеделските гимназии и какви са начините да се мотивират младите хора, за да продължат да се занимават със земеделие.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.