Парламент / Европейският парламент

  • A+
  • A-
05-03-2008

ЕП СЛЕД ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

След присъединяването на България и Румъния, Европейският съюз се разширява с близо 348 000 кв. км., а броят на европейските граждани нараства с почти 30 милиона. От 1 януари 2007 г. ЕС се разпростира на обща площ 4.3 млн. кв. км., а населението му е над 480 млн. души. БВП възлиза на повече от 10 800 млрд. евро.

В Европейската комисия вече има двама нови комисари от новоприетите страни - това са Меглена Кунева и Леонард Орбан. Мандатът им изтича на 31 октомври 2009 година - заедно с този на цялата Комисия Барозо.

В Европейския парламент има 18 български и 35 румънски представители. Техният мандат изтича през 2009 година. Първоначално с Декларация № 20 относно разширяването на ЕС като допълнение на Договора от Ница се предвиждаха по 17 евродепутати от България и 33 от Румъния, но тъй като първоначално определените 50 места за нашите две страни бяха в крайна сметка преразпределени между 25-е страни-членки за мандата 2004-2009, бе взето решение за пропорционално увеличаване на броя на евродепутатските места за България и Румъния от момента на тяхното присъединяване. Вследствие на това двете страни разполагат с три допълнителни места.

Европейският парламент в момента наброява 785 депутати - прагът, фиксиран в Договора от Ница (732) и този, упоменат в Конституционния договор (750) временно е преизпълнен.

Държавите, които имат най-много представители в Европарламента са Германия, Франция, Италия, Великобритания, Испания и Полша. Ето как се разпределят понастоящем 785-е депутатски места по държави в ЕП:

ДЪРЖАВА

БРОЙ МЕСТА

ДЪРЖАВА

БРОЙ МЕСТА

Германия

99

Словакия, Дания, Финландия

14

Франция, Великобритания, Италия

78

Ирландия, Литва

13

Испания, Полша

54

Латвия

9

Румъния

35

Словения

7

Холандия

27

Естония, Кипър, Люксембург

6

Гърция, Белгия, Португалия, Чехия, Унгария

24

Малта

5

Швеция

19

 

 

Австрия, България

18

Общо

785

Европейският парламент е единственият орган на Европейския съюз, избран чрез преки избори. Депутатите се избират веднъж на всеки пет години във всяка страна-членка. Първите избори за представители в ЕП в България и Румъния трябва да се проведат до 31 декември 2007 г. Румъния отложи вота, който първоначално се очакваше да се проведе на 13 май; в България пък първите избори за наши евродепутати са насрочени за 20 май. До изборите двете държави се представляват в ЕП от "временни" депутати, излъчени от националните парламенти.

Що се отнася до следващия мандат на ЕП, има две възможности за неговия състав - първата е по-малко вероятна, а именно Конституционният договор да влезе в сила. При това положение броят на евродепутатите ще е с таван 750, минималният брой представители от всяка държава ще е 6, а максималният - 96 (Чл. I-20 от Конституционния договор). В този случай Съветът на ЕС ще вземе решение за определяне на точния брой евродепутати от всяка страна-членка за мандата на ЕП, започващ през 2009 година. Ако Конституционният договор не види бял свят, ще бъдат приложени сега действащите договори. Чл. 9 от акта за присъединяване на България и Румъния препраща към определенията в Договора от Ница. Максималният брой евродепутати ще се увеличи от 732 на 736 - съобразно четирите допълнителни депутатски места, дадени на Унгария и Чешката република според техните присъединителни договори - отново съобразно определенията на Договора от Ница. При това положение България и Румъния ще имат съответно 17 и 33 евродепутати - както е предвидено в Договора от Ница.

Ето как биха се разпределили депутатските места по държави в ЕП за следващия му мандат, започващ от 2009 г. - съобразно сега действащите договори на ЕС:

ДЪРЖАВА

БРОЙ МЕСТА

ДЪРЖАВА

БРОЙ МЕСТА

Германия

99

Словакия, Дания, Финландия

13

Франция, Великобритания, Италия

72

Ирландия, Литва

12

Испания, Полша

50

Латвия

8

Румъния

33

Словения

7

Холандия

25

Естония, Кипър, Люксембург

6

Гърция, Белгия, Португалия, Чехия, Унгария

22

Малта

5

Швеция

18

 

 

Австрия, България

17

Общо

736

За сравнение ето как се разпределя броят на гласовете в Съвета на министрите след присъединяването на България и Румъния към ЕС: общо гласовете са 345, от тях България има 10, а Румъния - 14. Особеностите на гласуването с квалифицирано мнозинство в Съвета изисква - съобразно Договора от Ница и Люксембургския договор - броят гласове, постигащи квалифицирано мнозинство, да е определен на 255.

Ето разпределението на гласовете в Съвета в Европа на 27-е:

СТРАНИ-ЧЛЕНКИ

ГЛАСОВЕ В СЪВЕТА

СТРАНИ-ЧЛЕНКИ

ГЛАСОВЕ В СЪВЕТА

Германия, Франция,

Великобритания, Италия

29

Швеция, Австрия, България

10

Испания, Полша

27

Словакия, Дания, Финландия, Ирландия, Литва

7

Румъния

14

Латвия, Словения, Естония, Кипър, Люксембург

4

Холандия

13

Малта

3

Гърция, Белгия, Португалия, Унгария, Чехия

12

 

 

 

 

Общо - Европа на 27-е

Квалифицирано мнозинство

Блокиращо малцинство

345

255

91

 

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.