Парламент / Европейският парламент

  • A+
  • A-
05-03-2008

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ГРУПИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Системата на политическите групи в Европейския парламент е много специфична. Вместо да бъдат организирани по чисто национален принцип, европейските депутати се организират в наднационални групи по общи интереси. Политическите групи са именно тези наднационални формации.
 
Политическите групи в парламента се състоят от представителите на някоя от наднационалните европейски партии, обединение на европейски партии със сходни платформи или обединение между европейски и национални партии. Представителите на европейските партии могат да се разделят в различни политически групи в ЕП, какъвто е случая с ЕСДемократи.

За сформирането на политическа група са необходими минимум 20 депутати от поне една пета от страните-членки. В момента в ЕП има осем политически групи, от които ЕНП-ЕД е най-многочислената. Броят на независимите депутати е 14.

Групата на ЕНП-ЕД
е най-голямата и единствената, в която са представени всичките 27 страни-членки на ЕС. броят на депутатите в нея е 277. Настоящият председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг беше председател на групата на ЕНП-ЕП, а сега постът му се заема от Жозеф Дол (Великобритания). Групата заема център-дясното политическо пространство и се обявява за консолидирането на Европейския съюз на базата на върховенството на закона, уважаването на основните права и ефективното разделение на властта. Групата освен това иска Европа, създаваща възможности и благосъстояние в рамките на единен пазар, конкурентен на световно ниво, като в същото време е за добруването на всички. Групата е по-известна като ЕНП-ЕД, а пълното й наименование е „Група на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи". Тя обединява партиите на Християндемократите, Консерваторите и дясната част от политическия център, както и депутати от цяла Европа. Това е най-многочислената политическа група от 1999 г. насам. Тя е създадена през 1953 г., като група на Християндемократите към Асамблеята на тогавашната Европейска общност за въглища и стомана - първата парламентарна институция. Най-много представители в Групата има от Германия - 49, следвана от Великобритания с 27, Италия и Испания с по 24. България има четирима представители в групата на ЕНП-ЕД. Румъния има 9 представители. С по един евродепутат са Дания и Естония.

Групата на Партията на Европейските социалисти
е втората по големина в Европейския парламент с 218 представители. Председател на групата на ПЕС е германският социал-демократ Мартин Шулц. Партиите, членуващи в ПЕС отстояват идеите на социалдемокрацията и демократичния социализъм. Преди първите преки избори за Европейски парламент през 1979 г., социалистите публикуваха Манифест за европейските избори, определящ политическите приоритети на групата и оттогава насам поддържат тази традиция. Техните цели включват икономически растеж, борба срещу бедността, социална интеграция, сигурност и защита на околната среда. Но с глобализацията и нарастващата безработица, създаването на работни места е най-голямото предизвикателство. Социалистите считат, че безработицата е огромна пречка пред социална Европа. Групата на европейските социалисти подкрепя приемането на Европейската конституция, защитата на околната среда, създаването на работни места и призовава за равенство. Най-много депутати в групата на ПЕС има от Франция - 31, следвана от Испания с 24 и Германия с 23. Шестима евродепутати от ПЕС са българи. 12 души в групата на ПЕС са от Румъния По един представител имат Република Ирландия, Люксембург и Словения.

Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа
АЛДЕ е третата по големина в ЕП. Съставена е от представители на Европейската либерално-демократическа и реформистка партия, Европейската демократическа партия и независими представители. В този си вариант групата е създадена през 2004 г. Основните цели на групата са демократизацията на ЕС, защитата на основните права на всички европейски граждани, скъсяването на разстоянието между икономическите и политическите измерения на ЕС, защитата на околната среда. Групата има 105 представители в ЕП, като най-много са депутатите от Италия и Великобритания - по 12. Следват Франция със 11 депутати, Румъния с 8, а България, Германия и Литва имат по 7. По един представител имат Кипър, Австрия, Ирландия и Люксембург. Председател на групата е Греъм Уотсън.

Групата на Съюза за Европа на нациите
се разполага в дясното политическо пространство и се обявява за Европа на държавите-нации, която дава на правителствата и страните възможността да обедният усилия за координация и сътрудничество с оглед на създаване на по-интегрирана и по-стабилна Европа, основана върху многообразието. „Опазването на нашите културни ценности, подкрепата за народите, които търсят напредък, защитавайки свободата, демокрацията и човешките права, насърчаването на социална политика, съответстваща на икономическото развитие и солидарността с най-бедните, представляват първостепенни за нас цели", заявява Кристиана Мускардини, съпредседател на групата СЕН. Групата е съставена от представители на Алианса за Европа на Нациите, част от представителите на партията ЕСДемократи и три необвързани национални партии. Групата е сформирана през 1999г. Групата има 44 евродепутати, като най-много са представителите на Полша - 20, следвана от Италия с 13. представители в групата имат и Дания, Ирландия, Латвия и Литва.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс
се състои от две отделни европейски политически партии - Европейската зелена партия и Европейският свободен алианс. Европейският свободен алианс се състои от партии, представляващи "бездържавните нации". Тези партии за граждански националисти и регионалисти, най-общо от центъра, център-лявото политическо пространство.  Стремежът на тези политически сили е да преориентира ЕС от икономическата насоченост към социалните, културните и екологическите ценности. Групата е създадена през 1999г. Групата на Зелените/Европейски свободен алианс в момента има 42 представители в Европейския Парламент. Най-много са представителите на Германия - 13, следвани от Франция с 6 и Великобритания с 5 депутати. Представители имат и Швеция, Финландия, Австрия, Холандия, Люксембург, Латвия, Италия, Испания, Дания и Белгия.

Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица
е социалистическа и комунистическа група в ЕП, която включва две основни организации - Европейската обединена левица и Северната зелена левица. Групата се обявява за икономически растеж и заетост, солидарност и високи социални стандарти, откритост и демокрация, честност в отношенията с развиващите се страни и уважение към околната среда. Групата е създадена е през 1994 година има 41 представители в сегашния Европейски Парламент, като най-много са депутатите от Германия и Италия - по седем, следвани от Чехия с шест представители. В групата участват и депутати от Великобритания, Швеция, Финландия, Португалия, Франция, Холандия, Кипър и др.

Групата Независимост/Демокрация
  в Европейския парламент изповядва противопоставяне на европейската Конституция и съпротива срещу „централизацията и бюрократизацията на Европа". Това са двете цели на тази сравнително нова група в Парламента. Сформирана през юли 2004 г. като наследник на Групата на Европа на демокрациите и различията (ЕДР), групата представлява около 3% от депутатите, с 23-ма членове от 9 държави. Самите те се определят като „еврокритици, евроскептици и еврореалисти". Някои от членовете на групата, особено тези от Независимата партия на Обединеното кралство, са застъпници на идеята тяхната държава да напусне ЕС. Групата е съставена от представителите на партията Алианс на независимите демократи, част от представителите на ЕСДемократи и три необвързани национални партии. Групата Независимост/Демокрация е съставена от 23 члена, които са от 9 различни страни: Чехия (1), Дания (1), Гърция (1), Франция (3), Ирландия (1), Холандия (2), Швеция (2), Обединеното Кралство (10), Полша (2).

Групата Идентичност, Традиция, Суверенитет
е най-новата и малка група в Европейския парламент. Създаването й стана възможно след присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007. групата е определяна като крайно дясна и националистическа. При представянето на своята група Бруно Голниш определи нейните членове като „патриоти" и изрази становището, че „националните сили са бъдещето на Европа, това на истинската Европа на народите и на суверенните нации, на идентичностите и традициите". Хартата на групата определя като основни политики признаването на националните интереси и на суверенитета, идентичностите и различията. Членовете на групата декларираха и желанието си да се борят срещу създаването на „Европейска свръх-държава". Групата е сформирана през януари 2007 г. и включва 21 депутати от 7 европейски страни. Групата е съставена от представители на асоциацията на крайнодесните и националистически европейски партии - Евронат и пет необвързани национални партии. Най-много са представителите на Франция - 7, следвани от шестима румънци от партията „Велика Румъния". България е представена от един депутат от партия „Атака". Освен тях в групата има представители и на Великобритания, Австрия, Италия и Белгия.

Освен политическите групи в настоящия Европейски парламент има и 14 независими депутати. По трима независими представители са от Великобритания, Полша, Словакия и Италия. По един независим депутат има от Чехия и Австрия.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.