Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-09-2007

ЕВРОПЕЙСКИТЕ СИНДИКАТИ КРИТИКУВАТ ДАНЪЧНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ

Председателят на КНСБ Желязко Христов и Константин Тренчев - президент на КТ "Подкрепа", дадоха в неделя съвместна пресконференция със заместник-генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ Райнер Хофман, съобщи БНР.

Хофман заяви, че "европейският социален модел се базира на ефективен социален диалог", който, както му е станало ясно, в България липсва. "С предстоящите икономически реформи социалната кохезия ще бъде застрашена", предупреди Хофман. Според него политиката в България противоречи на социалния диалог, а договореният пакт за социално сътрудничество е само лист хартия.

Хофман призова българското правителство да се върне към преговорите и предупреди, че ЕКП ще следи социалния модел в България. Той посочи, че представлява организация, в която членуват 81 синдикални структури от 35 страни. Въвеждането на единна ставка за данъчно облагане е с изцяло предизборен мотив, каза Константин Тренчев. Според него самата БСП с въвеждането на "плосък данък" противоречи на Партията на европейските социалисти, които са твърди противници на единната ставка. Тренчев прогнозира, че очакваното оживление в икономиката и изваждането на "сивия бизнес" на светло няма да се състои. "Философията - ние сме на власт и ще правим каквото си искаме - води до къс мандат и съжаление след това", каза президентът на "Подкрепа".

"Данъчна реформа без диалог със синдикатите и работодателите е авторитарна", посочи Желязко Христов - председател на КНСБ. "Премиерът трябва да знае, че е временен капитан на лодката, за която говореше в отчета си за двугодишния мандат, но ние всички сме в тази лодка", каза още Христов и допълни, че скоро правителството може да остане само в политиката си. С обявяването, че ще бъде въведен "плосък данък" не става ясно какво се прави с досега необлагаемите доходи, стипендии, дарения и социални добавки, допълни Христов. "Ще взривим социалният диалог, хората трябва да разберат, че "плоският данък" изземва още пари от доходите им", посочи Христов и допълни, че най-засегнати ще са около 60 процента от работещите, които получават между 180 и 460 лева заплати.

Желязко Христов каза, че ако правителството продължи да не търси социален диалог, синдикатът ще оттегли подписа си от пакта за тристранно сътрудничество.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.