Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-02-2008

БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ ОБСЪДИХА СЛУЧАЯ “МОГИЛИНО” С МИНИСТЪР МАСЛАРОВА

На 5 февруари 2008 г., български евродепутати се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова по въпроса за дома в Могилино. „Проблемът не е на България, а е на цяла Европа, и ние трябва да обърнем натрупалата се негативна енергия срещу нас в помощ за решаването му на европейско ниво", отбеляза евродепутатът Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ), съобщи пресцентърът на ЕП.

Според нея сега е моментът да бъде подкрепена декларацията, инициирана от българските депутати от АЛДЕ Филиз Хюсменова (АЛДЕ-ДПС), Метин Казак (АЛДЕ-ДПС), проф. Владко Панайотов (АЛДЕ-ДПС),, Биляна Раева и подкрепена и от Илияна Йотова (ПЕС-БСП), която беше внесена миналата седмица в ЕП. С Декларацията те призовават за обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение.

В документа се настоява Европейската комисия да осъществява непрекъснат контрол над домовете за сираци. Основният апел на българските евродепутати е да не се политизира дълбокият социален проблем, както това се е случвало и в България, а и в други страни-членки на ЕС. „Ако Декларацията събере поне 400 подписа на други европейски депутати в следващите няколко месеца, Европейската комисия може да инициира създаването на общо европейско законодателство в тази област", добави Биляна Раева.

Филиз Фюсменова (АЛДЕ-ДПС) подчерта, че е необходимо да има по-активно партньорство и че задачата на българските представители в Европейския парламент е да привлекат вниманието на Европа към сираците и децата с увреждания в цялата Общност. Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) уточни, че Декларацията не е само за Могилино и не случайно в нея никъде не се споменава Могилино, тъй като става въпрос за насочване на вниманието към подобряването на цялостната европейска политика към децата, които растат без родители.

Румяна Желева (ЕНП-ЕД -ГЕРБ) и Кристиян Вигенин (ПЕС-БСП) дадоха идея и за организиране на специален форум, на който да бъде представено направеното до момента от България за отглеждането на деца без родители.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.