Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2008

“ДИ ПРЕСЕ”: ЕС СПИРА ПАРИ ЗА БЪЛГАРИЯ

"ЕС спира пари за България", под това заглавие виенският вестник "Ди пресе" публикува материал за България с някои критични оценки, предаде радио Дойче веле, цитирано от Mediapool.

Балканската страна още преди приемането й в ЕС получаваше европейски помощи по предприсъединителните програми ФАР и САПАРД, с които подобряваше и железопътния си транспорт. Сега обаче директорът на Генералната дирекция "Разширяване" към Европейската комисия в Брюксел Майкъл Лий блокира обещаните пари по програмата ФАР за България.

В писмо до българския финансов министър той обяснява причината: "България не се старае особено с проектите по програмата ФАР", продължава "Ди пресе". В писмото, според вестника, се казва: "Има ясни индикации, че съобразното използване на парите от този фонд не е гарантирано. Поради това реших да спра изплащането дотогава, докато не се убедя, че са взети всички необходими мерки."

С други думи, ако до 31 март България не направи всичко необходимо, за да коригира досегашните пропуски, ЕС може окончателно да ореже субсидиите, продължава виенското издание, цитирано от Mediapool и добавя, че в писмото си Лий изброява 25 примера за безгрижно отношение към европарите и за лош контрол.

На първо място се посочва липсата на желание за сътрудничество от страна на българските власти, когато се разследват случаите на корупция в Държавната агенция по транспорт, пише "Ди пресе" и напомня, че в началото на февруари шефът на тази агенция Веселин Георгиев напуснал поста си, след като се разбрало, че е давал необичайно много държавни поръчки на фирмата на брат си.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.